Ett oväntat slag mot svenskt snus – EU förbjuder rökiga smaker

Ett oväntat slag mot svenskt snus – EU förbjuder rökiga smaker

EU:s beslut att förbjuda rökaromer i livsmedel hotar inte bara smaken på klassiskt svenskt snus, utan riskerar att förändra en djupt rotad tradition för alltid. Trots att beslutet påverkar över en miljon svenska snusare, tycks varken regeringen eller ansvariga myndigheter ha reagerat på konsekvenserna.

Uppdaterad: 14 November 2024 14:55

Beslutet från EU att förbjuda rökaromer i livsmedel kan slå hårt mot det svenska snuset – en konsekvens som verkar ha gått helt förbi ansvarig minister Peter Kullgren och svenska myndigheter, trots snusets betydelse för 1,3 miljoner svenskar. Snuskuriren kan rapportera om detta hot mot snuset efter en djupdykning i EU-lagstiftning och svenska myndighetsföreskrifter.

EU:s beslut att ta bort undantaget för rökaromer i livsmedel kan tvinga svenska snustillverkare att ändra sina recept, vilket hotar smaken hos klassiska varumärken som Ettan, Göteborgs Rapé och General. Dessa aromer klassas som hälsofarliga på grund av ”genotoxiska egenskaper” – något som kan innebära en ökad risk för cancer.

Snustillverkare som Swedish Match, BAT, Nordic Snus och Skruf Snus står inför stora utmaningar. EU:s nya regelverk kräver att tillverkarna antingen hittar nya smaksättningar eller gör om recepten, något som kan förändra utbudet dramatiskt. Övergångsperioder fram till 2026 ger viss tid för anpassning, men framtiden för klassiskt svenskt snus, inklusive varumärken som Lundgrens, Knox och LD, är osäker.

Kan detta innebära slutet för smaken av klassiskt svenskt snus?

EU och rökaromerna

EU har nyligen beslutat att dra tillbaka godkännandet för rökaromer i livsmedel, vilket får oväntade konsekvenser för det svenska snuset, som klassificeras som livsmedel enligt svenska regler. Enligt Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2024/2067 ska rökaromerna SF-001 till SF-010 strykas från unionsförteckningen över godkända aromämnen på grund av hälsofaror. Dessa aromer, som historiskt har gett livsmedel en rökig smak utan traditionell rökning, anses nu innebära risker eftersom “de flesta av de testade rökaromerna innehåller ämnen som är genotoxiska”, vilket kan öka risken för cancer (Livsmedelsverket).

EFSA (Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten) har utvärderat säkerheten för dessa rökaromer som ett led i EU regelverk och konstaterat att ”det inte går att utesluta farhågor kring genotoxicitet för någon av de åtta rökaromerna” och att ”för sådana ämnen går det inte att bestämma en säker nivå” (EFSA, Livsmedelsverket). För att ge producenterna tid att anpassa sig har EU infört övergångsperioder: vissa livsmedel, som kött och fisk, får använda rökaromer fram till 1 juli 2029, medan andra produkter måste upphöra med användningen senast 1 juli 2026. Redan tillverkade produkter får säljas till dess att deras bäst-före-datum passerat (Livsmedelsverket).

Detta beslut, som slår hårt mot flera livsmedelskategorier, har särskilt dramatiska konsekvenser för det svenska snuset, som enligt svenska regler klassificeras som ett livsmedel.

Så påverkas det svenska snuset

Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om snus klassificeras snus som ett livsmedel i Sverige och omfattas därmed av strikta regler för tillsatser och ingredienser. I föreskrifterna anges att snus, med undantag för tobak och nikotin, ”inte får innehålla ingredienser som utgör en risk för människors hälsa” (Livsmedelsverket). Detta innebär att endast godkända livsmedelstillsatser och aromer som anses säkra är tillåtna.

Historiskt har rökaromer varit centrala för att ge svenskt snus dess karakteristiska rökiga smak, och dessa aromer har skapat smaker som många konsumenter uppskattar. Med EU:s beslut att förbjuda dessa rökaromer måste snustillverkare nu sluta använda dem.

Som Livsmedelsverket uttrycker det, kommer rökaromer ”på sikt att försvinna”, vilket påverkar även det svenska snuset. För snustillverkare innebär detta att de måste göra om sina recept eller riskera att tappa de smaker som varit centrala för deras varumärken. Många av de mest populära svenska snusmärkena riskerar att förändras avsevärt.

Konsekvenser för svenskt snus och tillverkarna

Beslutet att dra tillbaka godkännandet för rökaromer får stora konsekvenser för tillverkare som Swedish Match, BAT, Nordic Snus (JTI) och Skruf Snus. Eftersom rökaromer varit avgörande för smaken i många produkter, påverkar förbudet en betydande del av sortimentet. Utan dessa aromer riskerar snuset att förlora sin unika smak, eller helt försvinna.

Tillverkarna står nu inför utmaningen att utveckla nya recept som uppfyller reglerna utan rökaromer. Detta kan innebära att utforska andra godkända smaksättningar eller skapa helt nya smaker. Omställningen är både tids- och resurskrävande och kan leda till förändringar i utbudet på marknaden, där vissa varumärken kanske tvingas bort helt.

För svensken kan detta innebära att favoritsnuset kanske inte längre smakar likadant – eller försvinner helt från marknaden.

Vi följer utvecklingen och kräver svar

Trots snusets ikoniska roll i det svenska samhället och dess betydelse för 1,3 miljoner svenska snusare verkar konsekvenserna av EU:s beslut ha gått förbi både regeringen och ansvariga myndigheter – en överraskande miss för en så djupt rotad svensk tradition.

Snuskuriren bevakar noga denna viktiga fråga och kommer att uppdatera artikeln med nya fakta så snart mer information blir tillgänglig.

Vi har kontaktat ansvarig minister, Peter Kullgren, för att få regeringens syn på situationen och inväntar även kommentarer från de stora snustillverkarna. Håll dig uppdaterad via Snuskuriren för senaste nytt om snusets framtid. Och fortsätt skicka in dina tankar till [email protected]


Uppdatering: Regeringens respons på EU:s beslut att förbjuda rökaromer

Efter att Snuskuriren kontaktat ansvarig minister, Peter Kullgren, har vi nu mottagit svar från hans pressekreterare. Här är regeringens kommentarer kring EU:s beslut och dess konsekvenser för det svenska snuset:

Varför har konsekvenserna av detta EU-beslut för snusindustrin inte uppmärksammats tidigare?

“Konsekvenserna av att rökaromerna inte längre skulle vara godkända uppmärksammades redan under 2023 när det stod klart att Europeiska kommissionen hade för avsikt att dra tillbaka godkännandena för åtta rökaromer som används i bland annat livsmedel. Regeringen inledde då ett aktivt arbete för att mildra konsekvenserna av beslutet.

Regeringen drev bland annat frågan om förlängd tid att kommentera kommissionens förslag och åstadkom övergångstider för att underlätta en omställning för de företag som använder rökaromer. Dessutom drev regeringen frågan om att genomföra en jämförande riskvärdering av rökaromer och traditionell rökning.”

Hur ser du på möjligheterna för Sverige att agera för att skydda smaken och produktionen av svenskt snus inom ramen för EU regler?

“Bestämmelserna om livsmedelsaromer är EU-harmoniserade, vilket gör att Sverige inte kan avvika från EU-reglerna. Regeringen är, och fortsätter vara aktivt engagerad i frågan om att försöka säkra en framtida användning av rökaromer i EU.”

Vad vill du säga till de svenska konsumenter och tillverkare som nu står inför stora förändringar?

“Regeringen är medveten om att EU-beslutet att fasa av ut rökaromerna kan innebära en utmaning för livsmedelsproducenter och tillverkare av snus och snusliknande produkter. Regeringen kommer att följa utvecklingen och noga bevaka konsekvenserna av beslutet.

Därutöver kommer regeringen fortsätta att driva frågan om rökaromerna, bland annat att EU-kommissionen ska ge Europeiska myndigheten för säkra livsmedel (EFSA) mandat att genomföra en jämförande riskvärdering mellan traditionell rökning och traditionell rökning.”

Vad sa regeringen, egentligen?

Även om regeringen hävdar att de har agerat sedan 2023 för att mildra konsekvenserna av EU:s beslut, framstår insatserna som begränsade och reaktiva snarare än proaktiva. Att lyfta frågan om övergångstider och en jämförande riskvärdering är steg i rätt riktning, men varför har inte mer gjorts för att skydda en av Sveriges mest ikoniska produkter?

Trots att snusets betydelse för svensken är välkänd, verkar regeringen inte ha tagit tillräckliga steg för att utmana EU:s regler eller föreslå alternativa lösningar som bevarar smaken hos svenskt snus. Är “fortsätta bevaka frågan” tillräckligt när över 1,3 miljoner svenska snusare står inför en osäker framtid.


Källor:

Författare: Calle

Calle
reporter snuskuriren

Vill du se fler gräv som detta? Har du tips? Hör av dig!