SSUs förslag: höjd skatt och monopol

SSU-förslagen som kan påverka snuset

I helgen har SSU kongress. Snuskuriren har fått en unik inblick i vad SSUs distriktsförbund vill ha upp på agendan. Statligt monopol, höjd skatt och slopade bidrag till A Non Smoking Generation bland finns SSUs förslag. Vi har hela listan:

Annat än tobak ska definieras som tobak

SSU i Göteborgsområdet föreslår i en motion att produkter utan tobak ska definieras som tobak. Vitt snus, nikotinportioner, skulle då regleras enligt samma lagar (inklusive skattelagar) som både snus och cigaretter. Snuskuriren frågar sig varför SSU i Göteborgsområdet inte också motionerar för att läsk ska definieras som starksprit. I folkhälsans och skattebasens namn förstås.

Sverige ska följa Nya Zeeland och kratta vägen för organiserad brottslighet

Samma distrikt, SSU i Göteborgsområdet föreslår också att Sverige ska följa Nya Zeelands exempel och införa en stigande åldersgräns för tobak (vilket då också skulle inkludera produkter som inte innehåller tobak, enligt förslaget ovan). Inskränkningen av människors frihet skulle, enligt SSU, vägas upp av förbättrad folkhälsa. Personer födda efter ett visst årtal skulle då vara helt och hållet hänvisade till den svarta marknaden, tillhandahållen av organiserad brottslighet, för att köpa sig en dosa snus. Snuskuriren undrar hur detta rimmar med verkliga problem Sverige har med just den organiserade brottsligheten. 

Skatten på snus ska sänkas och skatten på cigaretter ska höjas

SSU Skaraborg delade Göteborgsområdets syn på att påverkan på folkhälsan ska återspeglas i skattepolitiken. Där slutar dock likheterna. Skaraborgarnas förslag vill istället att de relativa riskerna ska reglera skatten. En cigarett, som är farligare än en snus, skulle då ha en högre skatt än prillan. Snuskuriren tycker detta låter klokt. Högre risk ska kosta mer (precis som när du tecknar en försäkring). 

Höj skatten på snus med 200% och sälj cigaretter på Systembolaget

SSU Västerbotten tar ut svängarna ordentligt och föreslår att tobaksskatten (vilket än så länge bara omfattar tobak) tredubblas för att konsumentpriset på snus ska bestå av 70% skatt (jmf idag 49%). För en snusare skulle det innebära att t.ex. en dosa General Portion skulle kosta ca. 73 kronor jämfört med dagens knappa 43 kr. Denna skattehöjning tillsammans med förslaget att sälja cigaretter på Systembolaget för tankarna till 1916 års finansieringsplan för det då nya pensionssystem: tobaksmonopolet. Snuskuriren undrar stilla vad vi snusare ska finansiera denna gång? Priset känner vi allt för väl till. 

Folkhälsofarliga organisationer ska ej kunna få statliga bidrag

Detta är ingen motion till SSUs kongress i helgen utan ett så kallat reformförslag. I takt med tiden föreslår SSU Skaraborg att skattemedel i form av bidrag inte ska ges till organisationen som missgynnar samhället, i detta fall folkhälsan. En organisation som nämns vid namn, enligt distriktets senaste politiska program, är ”Stiftelsen En Rökfri Generation” (A Non Smoking Generation). De har aktivt motarbetar det svenska snuset (som till dags dato har orsakat noll dödsfall). Snuskuriren välkomnar detta förslag och uppmanar samtidigt A Non Smoking Generation att ta sig en funderare på vad de vill uppnå med sin verksamhet.

Den 4-7 augusti har SSU kongress och kommer då bland annat ta upp tobaks- och snusfrågan. Socialdemokraterna är Sveriges största parti. I riksdagsvalet 2022 fick de 30,33 % av rösterna. Det betyder att knappt två miljoner svenskar valde att lägga sin röst på Socialdemokraterna. I Sverige är ungdomsförbunden en viktig partipolitisk institution som ibland hjälper oss att förstå vart de politiska partierna är på väg. Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) är Sveriges näst största politiska ungdomsförbund med drygt 21 000 aktiva medlemmar över hela Sverige.

Läs mer om snus-politik i artiklarna “Motion i riksdagen: sänk skatten på snus” och “Regeringen: klargör skillnaderna mellan snus & rökning“.

Författare: Calle

Calle
reporter snuskuriren

Har du tips om sådant som påverkar snusarna? Kontakta oss

3 tankar om “SSU-förslagen som kan påverka snuset

  1. Pingback: SSU till kongress, snuset högt på dagordningen - Snusaren

  2. Pingback: SSU säger NEJ till höjd snusskatt | Snuskuriren

  3. Pingback: Snusskatt per dosa och prilla | Snuskuriren

Comments are closed.