Vad innehåller vitt snus, egentligen?

Vad innehåller vitt snus, egentligen?

Det traditionella lössnuset är en produkt med över två hundra års historia i Sverige. Portionssnuset kom för ca. 50 år sedan. Båda varianterna är tillverkade av de fyra enkla råvarorna: tobak, salt, soda och vatten. Ibland tillsätts någon smaksättare. Men svårare än då var det inte. I alla fall inte in innan 2014 då det första tobaksfria snuset Epok lanserades. Om det inte innehåller tobak, vad innehåller det då? Snuskuriren tog sig an uppdraget att ta reda på vad vitt snus är tillverkat av.

Det är viktigt att notera att alla dessa tillsatser är godkända för användning i livsmedel och bedöms som säkra vid de mängder som vanligtvis används i livsmedelsprodukter.


E1520 – Propylenglykol

Propylenglykol är en färglös, luktlös och smaklös organisk förening. Det är hygroskopiskt, vilket betyder att det drar till sig och håller på fukt, vilket hjälper till att hålla snuset färskt och fuktigt. Det används också som lösningsmedel för smakämnen. Läs mer om E1520 på Livsmedelsverkets hemsida här.

E202 – Kaliumsorbat

Kaliumsorbat är ett konserveringsmedel som hjälper till att förhindra tillväxt av mögel och jäst. Det hjälper till att förlänga snusets hållbarhet och säkerställer att det förblir säkert att konsumera under en längre period. Används bland annat i ost, majonnäs, läsk, saft, sylt, marmelad, soppor, såser och kosttillskott. Läs mer om E202 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E210 – Bensoesyra

Bensoesyra är ett annat konserveringsmedel som används för att hindra tillväxt av bakterier, jäst och mögel. Det kan också ge en lätt sur smak, vilket kan bidra till den övergripande smaken av snuset. Bensoesyra finns naturligt i bär (lingon, tranbär och hjortron) och används bland annat i tillverkning av läsk, sylt och marmelad. .Läs mer om E210 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E330 – Citronsyra

Citronsyra är en naturlig syra som finns i många frukter, särskilt citrusfrukter. I snus används det ofta som ett surhetsreglerande medel, vilket hjälper till att balansera och bevara den önskade smaken. Används i många livsmedel och förekommer också naturligt i kroppen. Läs mer om E330 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E334 – Vinsyra

Vinsyra, en annan organisk syra, kan också användas som ett surhetsreglerande medel. Det bidrar till smaken av snuset och kan även agera som ett konserveringsmedel. Förekommer naturligt i vindruvor och är en biprodukt vid tillverkning av bland annat vin. Läs mer om E334 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E401 – Natriumalginat

Natriumalginat är ett förtjockningsmedel som extraheras från brunalger. Det bidrar till snusets konsistens, gör det lättare att forma och hålla ihop portionerna. Används bland annat inom godistillverkning. Läs mer om E401 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E422 – Glycerol

Glycerol har liknande egenskaper som propylenglykol, i det att det hjälper till att hålla snuset fuktigt. Det har även en söt smak, vilket kan bidra till den övergripande smakprofilen. Syntetiskt eller animaliska. Läs mer om E422 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E460 – Mikrokristallinsk cellulosa

Mikrokristallinsk cellulosa är ett bindemedel och fyllnadsmedel. Det bidrar till snusets struktur och hjälper till att behålla dess form. Cellulosa finns i cellväggarna hos växter och används fritt inom livsmedelstillverkning. Läs mer om E460 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E500 – Natriumkarbonat

Natriumkarbonat, också känt som soda, används i snus som pH-regulator. Det hjälper till att öka pH-värdet, vilket i sin tur ökar upptaget av nikotin, vilket förstärker effekten. Naturligt förekommande men kan också framställas syntetiskt av koksalt och koldioxid. Används fritt inom livsmedel. Läs mer om E500 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E509 – Kalciumklorid

Kalciumklorid används som ett surhetsreglerande medel. Det bidrar till att upprätthålla snusets pH-nivå och kan också fungera som ett konserveringsmedel. Naturligt förekommande och används fritt inom livsmedel. Läs mer om E509 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E551 – Kiseldioxid

Kiseldioxid används som ett anti-klumpmedel, vilket hjälper till att förhindra att snuset klumpar sig och behåller dess form och konsistens. Framställs syntetiskt och används bland annat inom tillverkning av ost, ris, kosttillskott och torra spannmålsprodukter för barn. Läs mer om E551 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E950 – Acesulfam K

Acesulfam K (Acesulfamkalium) är en kalorifri sötningsmedel som används för att förbättra smaken av snuset. Cirka 100-200 gånger sötare än socker, men lämnar ingen eftersmak och saknar kalorier. Används bland annat inom tillverkning av glass, godis, frukostflingor, sylt och marmelad. Läs mer om E950 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E959 – Neohesperidin DC

Neohesperidin DC (Neohesperidindihydrochalcon) är ett annat sötningsmedel, ursprungligen från apelsinskal. Det har en långvarig söt smak, vilket kan hjälpa till att balansera eventuell beskhet i snuset. Cirka 3 000 gånger sötare än socker. Används bland annat till desserter, glass och godis. Läs mer om E959 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E967 – Xylitol

Xylitol är ett sötningsmedel. Kallas även björksocker. Används fritt inom livsmedel frånsett drycker. Läs mer om E967 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

E968 – Erytritol

Erytritol är ett annat kalorifritt sötningsmedel som används för att förbättra snusets smak. Framställs ur glukossirap. Läs mer om E968 på Livsmedelsverkets hemsida här.

 

Tobaksfritt snus, även känt som “vitt snus”, innehåller en mängd olika tillsatser, även kända som E-nummer. Dessa tillsatser har en mängd olika funktioner, allt från att förhindra tillväxt av bakterier, jäst och mögel till att förbättra smaken, konsistensen och hållbarheten av produkten. Återigen, det är viktigt att notera att alla dessa tillsatser är godkända för användning i livsmedel och bedöms som säkra vid de mängder som vanligtvis används i livsmedelsprodukter. Men vi kan helt säkert konstatera att det nya snuset är långt mer komplext än tobak, salt, soda och vatten.

Ps. på Snuset.se hittar du en komplett innehållsdeklaration på samtliga produkter. Förklaringen av vad olika e-nummer egentligen betyder hittar du i denna artikel, som vi också uppdaterar kontinuerligt Ds.

Författare: Calle

Calle
reporter snuskuriren

Har du fler frågor om vad snuset, dosan eller Snuskuriren innehåller? Hör av dig till oss