Nordic Snus logotyp

Nordic Snus

Nordic Snus tillverkar traditionellt svenskt snus och är ett dotterbolag till Japan Tobacco, ett av världens största tobaksbolag. Nordic Snus har tillverkat snus i drygt 20 år men företagets historia är mycket äldre än så. Här är allt du behöver veta om Nordic Snus, från hur det Japanska tobaksmonopolets infördes till hur klassiskt svenskt snus tillverkas i en svensk kvarn från 1400-talet.

Från japanskt monopol till global jätte

Nordic Snus grundades 1999 och är specialiserat på produktion av traditionellt svenskt snus av högsta kvalitet. Men företagets historia är längre än så. Och den sträcker sig världen över.

Nordic Snus ägs av företaget JTI Sweden som i sin tur är en del av Japan Tobacco International (JTI). Japan Tobacco International (JTI) är en del av det globala jätten Japan Tobacco.

1898 monopoliserades försäljningen av råtobak i Japan. Sex år senare, 1904, inkluderades alla produkter och verksamheter relaterade till tobak. Detta för att ta kontroll över skatteintäkterna och stärka försvaret under Rysk–japanska kriget. Japan Tobacco and Salt Public Corporation1945 skapas Japan Tobacco and Salt Public Corporation som ser till att kontrollera tobaken i Japan fram till 1985 då bolaget noterades. Den första aktien såldes först elva år senare. Enligt japansk lag ska den Japanska staten (via finansdepartementet) äga 1/3 av företagets aktier.

Japan Tobacco International, även känt som JTI, bildades 1999 genom förvärvet av R.J. Reynolds internationella verksamhet. Företaget har sedan dess upplevt stadig tillväxt och har idag över 46 000 anställda globalt.

Som en del av en så stor och inflytelserik koncern som Japan Tobacco Inc., utgör Nordic Snus en viktig del av den svenska snuskulturen, samtidigt som den drar nytta av de globala resurser och nätverk som kommer med att vara en del av JTI. Med sina starka rötter i svensk tradition och en ständig strävan efter kvalitet och innovation, fortsätter Nordic Snus att vara en del av snusets framtid.

Tidslinje Nordic Snus / Japan Tobacco

Japan Tobacco och Nordic Snus har genomgått flera stora förändringar sedan det ursprungliga företagets bildande 1898. Monopol har införts, företag har förvärvats och nya typer av produkter har lanserats. Här är en kort tidslinje över företagets långa historia:

 • 1432: den anrika kvarnen Vårgårda Kvarn byggs, vilket senare blir platsen för Nordic Snus snusfabrik.
 • 1898: den japanska regeringen monopoliserar försäljningen av tobaksblad för att säkra skatteintäkter.

 • 1904: Japans regering utvidgar monopolet till att omfatta all tobaksverksamhet i landet, inklusive tillverkade tobaksprodukter som cigaretter.

 • 1945: Japan Tobacco Inc. (JT) grundas som ett statligt företag av den japanska regeringen.

 • 1949: JT omvandlas till Japan Tobacco and Salt Public Corporation.

 • 1985: JT blir ett privatägt börsnoterat företag.

 • 1994: Aktier i JT börjar säljas till allmänheten.

 • 1999: JT förvärvar det amerikanska multinationella företaget R.J. Reynolds International (RJRI) för 7,8 miljarder dollar, vilket leder till bildandet av Japan Tobacco International (JTI). Samma år grundas Nordic Snus, ett dotterbolag till JTI.

 • 2001: LD snus lanseras

 • 2003: Den japanska regeringens ägarandel i JT minskar till 50%.

 • 2007: JT förvärvar Gallaher Group, ett FTSE 100-noterat företag, för 9,4 miljarder GBP.

 • 2011: JT förvärvar Ploom, vilket markerar företagets inträde på marknaden för uppvärmda tobaksprodukter.

 • 2014: JTI förvärvar den brittiska e-cigaretttillverkaren Zandera Ltd, mest känd för deras varumärke E-Lites.

 • 2015: JTI utökar sin e-cigarettportfölj genom att köpa den Florida-baserade tillverkaren Logic Technology Development LLC. Samma år förvärvar JTI rättigheterna till Natural American Spirit utanför USA för 5 miljarder dollar.

 • 2017: JT förvärvar de indonesiska kretek-producenterna Karyadibya Mahardhika och Surya Mustika Nusantara för 677 miljoner dollar. Samma år förvärvar de även Philippine’s Mighty Corporation för 936 miljoner dollar. Masamichi Terabatake blir företagets VD.

 • 2018: JT förvärvar Donskoy Tabak Corporation, Rysslands fjärde största cigaretttillverkare, för 1,6 miljarder dollar. Samma år introducerar Nordic Snus varumärket Nordic Spirit, vilket representerar den snabbt växande kategorin nikotinpåsar.

 • 2022: Nordic Spirit (vitt snus) försvinner som varumärke i Sverige
 • 2023: Vårgårda snus och LD Signum lanseras

   

Japan Tobacco och Nordic Snus produkter och varumärken

Japan Tobacco (JT)har utöver de snus-varumärken vi känner till i Sverige (LD och Vårgårda) ett stort antal välkända tobaks-varumärken som har format branschen under decennier. Bland dessa står Winston ut som deras ledande märke, som sedan 1954 vuxit till att idag vara det näst största tobaksvarumärket i världen.

Mevius, tidigare känt som Mild Seven, är ett annat varumärke från JT. Efter lansering 1977 blev Mevius snabbt Japans mest sålda cigarettmärke och fortsätter att dominera marknaden i Asien. Camel och LD (cigaretter) finns idag i 100 respektive 50 länder. Andra tobaksvarumärken från JT är Benson & Hedges, Natural American Spirit, Sobranie och Silk Cut.

JT har också en rad tobaksfria varumärken, bland annat Logic (vape) och Nordic Spirit (tobaksfritt vitt snus).

LD snus logotyp

LD snus

LD snus tillverkas i Vårgårda Kvarn sedan 2001. 2007 övertogs av Nordic Snus under JTI. 2023 lanserades Signum-serien. LD betonar traditionell tobakssmak.

Köp LD här

Vårgårda Snusfabrik

Vårgårda snus

Vårgårda snus, lanserat 2023 av Nordic Snus, erbjuder fyra svenska smakvarianter. Högkvalitativ tobak ger distinkt kryddig smak med nordisk design.

Köp Vårgårda här

Nordic Spirit logo

Nordic Spirit vitt snus

Nordic Spirit vitt snus lanserades 2018. Ett av de första vita portionspåsarna med nordiska aromer som Elderflower och Spearmint. I flera smaker och styrkor utan att missfärga tänderna.

Köp Nordic Spirit här

Swedish Quality Snus – En garanti för snus av hög kvalitet

Swedish Quality Snus är Nordic Snus program för kvalitet- och hållbarhetsarbete. Det garanterar att varje produkt inte bara håller en exceptionell kvalitetsnivå utan också produceras på ett säkert och hållbart vis. Här är huvudpunkterna i denna standard från Nordic Snus:

 • Tester och analyser: Regelbundna tester och analyser för att säkerställa att ingredienser, hygien och produktion alltid uppfyller de höga kraven.
 • Lagstiftning & regelverk: produktionen efterlever reglerna fastställda av Livsmedelsverket, inklusive angående oönskade ämnen och godkända tillsatser i snus.
 • Certifieringar för kvalitet och miljö: Nordic Snus har kvalitetscertifikat enligt ISO9001 och har en proaktiv roll genom att följa HACCP-principer. De är även miljöcertifierade enligt ISO14001 och OHSAS 18001.
 • Kompatibilitet med lagar: Swedish Quality Snus standarden ser till att Nordic Snus konsekvent uppfyller både tobakslagen och livsmedelslagen. Fortsatta kontroller genomförs för att garantera överensstämmelse med gällande lagstiftning.

Tack vare dessa rigorösa standarder, kan konsumenterna lita på att snuset inte bara har en hög och konsekvent kvalitet, utan även är säkert att konsumera.

Snuset från Nordic Snus får sin smak, karaktär och kvalitet tack vare en nog framtagen process. Här är en kort sammanfattning av 10 av de mest avgörande momenten.

 1. Tobaksval: Exklusiva tobakssorter som Rustica, Burley och Kurnool bidrar till snusets unika smakprofil.

 2. Hållbar Odling: För att minimera miljöpåverkan planteras träd kontinuerligt, vilka även används i tobakens torkningsprocess.

 3. “Levande Lagårdar”: Torkningslador, tillverkade av planterade träd, används för tobakens torkningsprocess.

 4. Leverans: Efter torkning transporteras tobaken till fabriken i Vårgårda Kvarn.

 5. Förberedelse: Tobaksbladen finfördelas i beredningen för den kommande processen.

 6. Blandning: En harmonisk mix av tobak, vatten, salt och naturliga aromer skapas.

 7. Pastörisering: Blandningen värms upp och kyls sedan långsamt ner.

 8. Portionspåsar: Den förberedda tobaken placeras i portionspåsar, skapade för optimal smakupplevelse.

 9. Förpackning: Snuset paketeras och kvalitetssäkras för enhetlig mängd i varje dosa.

 10. Kvalitetskontroll: Varje sats testas noggrant för smak, pH, fuktighet och renhet.

Vårgårda snusfabrik i korthet

Vårgårda Kvarn snusfabrik, belägen intill Säveån norr om Göteborg, är en historisk byggnad från 1432 som har anpassats till modern snusproduktion.

Med rötterna djupt i den svenska snustraditionen kombinerar fabriken gamla recept, ibland flera hundra år gamla, med modern teknik. Snustillverkningen drivs i stor utsträckning av förnybar energi från Säveån och andra vattenkraftverk, med ånga från en närbelägen fabrik som producerar ånga från träflis.

Denna kombination av tradition och förnybar energi garanterar en hållbar produktion och högkvalitativt snus med varierande smaker.