100% ålderskontroll med e-handeln som förebild

100% ålderskontroll med e-handeln som förebild

A Non Smoking Generation med flera är ute och vevar i blindo, igen. Någon annan slutsats än att de vill totalförbjuda snus är inte möjlig med tanke på att de denna gång vill förbjuda den enda typen av försäljningsställe som gör ålderskontroll på 100% av kunderna: e-handeln. 

Sedan 1997 har Sverige en 18-årsgräns för köp av tobak. Sedan 2022 är det även 18-årsgräns för köp av tobaksfritt vitt snus. CAN:s undersökning avslöjar dock oroande siffror: 40% av elever i årskurs 9 finner det mycket lätt att köpa snus, medan nästan 30% anser det lika enkelt att införskaffa cigaretter.  

I Ystad, Klippan och Strömstad med flera ser vi exempel på var problemet ligger: de fysiska butikerna.  Kontroller visar att två av fem butiker säljer tobak och liknande produkter utan legitimationskontroll, vilket öppnar dörrar för minderåriga köpare.

I Vallentuna avslöjar tester att ungdomar under 18 kunde köpa tobak även när de presenterade legitimation som bevisar deras ålder. Snuskuriren håller med om att dessa brister är alarmerande och kräver omedelbar åtgärd.

I skarp kontrast till den bristfälliga ålderskontrollen i fysiska butiker, är onlineförsäljare som Snuset.se strikta med ålderskontroll vid 100% av alla köp av snus, vitt snus och e-cigaretter.

Denna rigorösa praktik bör inte bara uppmuntras utan också tjäna som en modell för alla som säljer produkter med nikotin, oavsett om det är i fysiska butiker eller online.

Det är dags att skifta debatten från ogrundade rykten till en dialog grundad på vetenskaplig forskning och efterlevnad av gällande lag. Snuskuriren uppmanar till en mer ansvarsfull och informerad debatt för att effektivt adressera frågor kring snus, nikotinprodukter och säker ålderskontroll.

Snuskuriren förespråkar införandet av obligatorisk ålderskontroll med Mobilt Bank-Id och låsta skåp i kiosker, för att garantera en mer konsekvent och säker försäljningsprocess.

Det är dags för Sverige att ta ett stort steg framåt i kampen mot tobaksanvändning bland ungdomar. Genom att lära av e-handelsplattformar som Snuset.se och implementera striktare ålderskontroller, kan vi skydda vår unga generation från hälsoriskerna förknippade med tobak och nikotin.

Framtiden för tobakskontroll ligger i en kombination av teknologisk innovation, lagefterlevnad och samarbete mellan handel och myndigheter.

Författare: Calle

Calle
Reporter Snuskuriren

Ska Sverige gå A Non Smoking Generation till mötes och förbjuda snus? Hör av dig!