Hur många snus i en dosa?

Hur många snus i en dosa?

En av de vanligaste frågorna snusare ställer är: hur många snusportioner finns det egentligen i en dosa snus? Denna fråga är relevant både för snusare och för dem som är intresserade av tobaksregleringar (vi på Snuskuriren tillhör båda grupperna). Sedan 2019 har Sverige genomfört regleringar som påverkar antalet prillor i en dosa snus, vilket också reflekterar bredare globala trender om tobaksanvändning och folkhälsa.

 

Regleringar från 2019: Minst 20 snus per dosa snus

Från och med den 1 juli 2019, kom det att bli obligatoriskt för snusdosor att innehålla minst 20 prillor. Därmed kom små dosor att förbjudas. Syftet med detta var att minska snusets tillgänglighet och attraktivitet för yngre personer.

 

Tobakskonventionens roll och försäljning till ungdomar

Artikel 16 i Tobakskonventionen handlar om att förebygga försäljning av tobaksprodukter till ungdomar. För att skydda unga människor från tobakskonsumtion, bör länder som har ratificerat konventionen, inklusive Sverige, förbjuda försäljning av lösa cigaretter och mindre tobakspaket. I Sverige fanns det redan ett förbud mot att sälja cigarettpaket med färre än 20 cigaretter, men inget liknande förbud hade tidigare varit aktuellt för snus. På marknaden fanns det dosor med endast ett fåtal prillor, vilka jämfördes med styckförsäljning. Detta tog regeringen fasta på i propositionen för den nya tobakslagen. Det var denna lag, som riksdagen beslutade om i december 2018, som förbjud snusdosor med färre än 20 snus den 1 juli 2019.

 

Övergångsperiod för dosor med färre än 20 snus

Snusdosor med färre än 20 prillor fick dock fortsätta att säljas till konsumenter fram till den 31 december 2019, under förutsättning att snuset tillverkades före den 1 juli 2019. Regeringen hade kommit fram till att det inte är nödvändigt att reglera vikten av förpackningarna, eftersom de så kallade miniportionerna som fanns och fortfarande finns på marknaden inte var billigare än det fullstora snuset.

 

Snuskurirens undersökning av antalet snus per dosa

Snuskuriren fick hjälp av Snuset.se att gå igenom antalet snus per dosa (prillor per dosa) i en undersökning av 165 dosor snus och 301 dosor vitt snus. Här är resultatet:

Traditionellt snus: Genomsnittligt 22 snus per dosa

Genomsnittet hos traditionellt snus är att en dosa snus innehåller 22 snus.

Vitt snus: Genomsnittligt 21 snus per dosa

För vitt snus innehåller en dosa i genomsnitt 20,9, det vill säga 21, snus.

 

Variation i antalet snus och prillornas storlek

Flest snus per dosa hade General G.3 Stark Superslim White Portion med 31 stycken. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa prillor är ca. 47% mindre än t.ex. en General Portion. Minst antal snus per dosa inom vitt snus är 16 stycken, vilket återfinns i Zyn Cool Mint Stark Mini. Flest antal snus per dosa inom vitt snus finns i Klint Rosé Mini där varje dosa innehåller 30 snus.

  • Spannet för traditionellt snus: 20 till 31 snusportioner per dosa
  • Spannet för vitt snus: 16 till 30 snusportioner per dosa

 

Viktvariationer mellan snus

Eftersom vi har konstaterat att även prillans storlek och vikt spelar in kan vi även avslöja att mest vanligt snus får du hos LD 30 Original Portion (27 gram). Minst snus får du i en dosa Al Capone Berry Mini White Portion (6 gram). Inom vitt snus får du mest i en dosa Lundgrens Rimfrost Extra Stark Original (21 gram) och minst i en dosa On! Berry 3mg Mini (6,4 gram).

 

Variation i antalet snus och påverkande faktorer

Sammanfattningsvis har regleringar och lanseringen av vitt snus påverkat antalet prillor i en dosa snus. Enligt den nuvarande lagen måste varje dosa traditionella snus (snus med tobak) innehålla minst 20 snus, men det genomsnittliga antalet sträcker sig upp till 22 för traditionellt snus och 21 för vitt snus. Produkterna varierar dock stort, med allt från 16 till 31 portioner per dosa. Vikt och storlek på prillorna spelar också in, vilket innebär att konsumenten kan få olika mängder snus beroende på val av snus. 

Hur tänker du när du väljer snus? Antal eller totalvikt? Eller något helt annat?

Författare: Calle

Calle
REPORTER SNUSKURIREN

Har vi räknat högt, lågt eller mittemellan? Säg din mening!