Lössnuset – det ursprungliga snuset

Lössnus – det ursprungliga snuset

Lössnus är ett fascinerande exempel på hur gamla seder kan överleva och blomstra i det moderna samhället. I denna artikel utforskar vi denna levande kulturskatt.

Lössnus, med sina rötter djupt förankrade i svensk historia under 1700- och 1800-talen, är mer än bara en tobaksprodukt; det är en kulturell artefakt. Detta traditionella snus, som framställs av fuktig, finmald tobak blandad med salt och soda, kräver att användaren själv formar en prilla, som sedan placeras under läppen.

Till skillnad från portionssnus ger lössnus en djupt personlig snusupplevelse, där varje användare har friheten att anpassa storleken på sin prilla efter eget behag.

Först och främst: Snuskuriren vill med denna artikel varken dumförklara läsaren eller förminska lössnusets betydelse genom att rada upp självklarheter

Vi vill med denna artikel ge lössnuset dess välförtjänta plats i svensk kultur och undersöka hur detta ursprungliga snus står sig mot mer moderna varianter. För den som är nyfiken på lössnusets era under det svenska tobaksmonopolet rekommenderar vi vår djupgående artikel “Det svenska tobaksmonopolet“.Det svenska tobaksmonopolet Artikel

Trots konkurrens från portionssnus under 1900-talet, har lössnus bibehållit sin popularitet tack vare sin traditionella karaktär och flexibilitet. Numera är lössnus lättillgängligt online, där det klassiska tobakssmaken dominerar. Läs mer om lössnusets popularitet i artikeln “Lössnus: en levande kulturmanifestation eller ett utdöende kulturminne?

Lössnus utgör en spegel av de kulturella och industriella omvälvningarna i Skandinavien under 1800- och 1900-talen. Sedan det första kommersiella lössnuset introducerades på den svenska marknaden 1822, har märken som Ettan, Lundgrens, General och Göteborgs Rapé tagit snuset från svenska dosor till prillor världen över.

Unikt nog är lössnus den enda snusvarianten som låter användaren avgöra prillans storlek. Även om det finns amerikanska tobaksprodukter avsedda för oral användning med liknande egenskaper, fokuserar denna artikel exklusivt på det svenska lössnuset.

Det svenska lössnuset kännetecknas framför allt av sin distinkta, kraftiga tobakssmak, även om många tillverkare idag även erbjuder andra smaker som bergamott eller whisky. Nikotinhalten i lössnus kan ofta vara något lägre än i portionssnus, vilket delvis beror på tobakens fuktighetsgrad och typ av tobak.

Vad är lössnus?

Lössnus består i grunden av fuktig, finmald tobak. Användaren (snusaren) formar själv lössnuset liten klump (det vill säga prilla) som placeras under överläppen.

Lössnus har ofta en stark tobakssmak som i många fall kompletteras bergamott, citrus eller till och med whisky för att skapa en unik smak. Lössnus innehåller i de flesta fallen något mindre nikotin är portionssnus. Dock kan detta regleras genom att man gör prillan mindre eller större.

Lössnus finns i olika kornigheter (malningsgrader) vilket bland annat påverkar känslan när man formar (bakar) sin prilla.

Skillnader mellan lössnus och portionssnus

Skillnaderna mellan lössnus och portionssnus är stor även om portionssnus i grunden är förpackat lössnus, det vill väga finmald tobak.

Portionssnus kommer i små påsar (också kallade prillor) liknande tepåsar, vilket ger en renare och mindre krävande hantering. Varje prilla har en fördefinierad i storlek, vilket gör att du inte behöver forma prillan själv. Portionssnus är ofta fuktigare, vilket kan leda till en snabbare nikotinupptagning jämfört med lössnus. Det gäller dock inte ”white portion”.

Vad väger en dosa lössnus?

En dosa lössnus väger i snitt 41 gram. Då är själva dosan inte inräknad. Vikten på snuset i dosan spänner från 35 upp till 42 gram. I artikeln “Så mycket väger snus” går vi igenom vikten på alla sorters snus, inklusive lössnus.

Skatten på lössnus

Skatten på lössnus är ca. 60%. Skatten är baserad på vikt. Eftersom en dosa lössnus i regel väger mer än en dosa portionssnus är skatten högre per dosa. Snuskuriren har skrivit en ingående artikel om hur mycket skatt snusaren betalar per dosa. Läs mer om skatten på snus här.

Lössnus – typer och varianter

Trots att allt lössnus i grunden är mald behandlad tobak så finns det egenskaper som skiljer de olika sorterna åt. 

Starkt lössnus har en högre nikotinhalt, vilket ger en starkare nikotinkick. Ett exempel är General Extra Strong Lös, som har en nikotinhalt på 12 mg per gram jämfört med de genomsnittet på 7,5 mg per gram. Det starka lössnuset har ofta en kraftig tobakssmak, inte sällan kompletterad med andra smaker som bergamott.

Nikotinfritt lössnus innehåller ingen nikotin alls. Det är framtaget för snusare som vill njuta av snus utan nikotinets effekter. Denna typ av lössnus kan fortfarande ha den traditionella tobakssmaken eller andra smaker, men saknar effekten av nikotin.

Tobaksfritt lössnus med nikotin är en relativt ny innovation där nikotinet finns kvar, men tobaken har tagits bort. Detta nya lössnus är framtaget för de som vill ha nikotinet men undvika tobak. Dessa produkter kan också innehålla olika smaker och är ofta utformade för att efterlikna känslan och smaken av traditionellt lössnus.

Varje variant erbjuder en unik upplevelse. Starkt lössnus för dem som söker en kraftigare nikotinkick, nikotinfritt lössnus för de som undviker nikotin men gillar snus, och tobaksfritt lössnus med nikotin för dem som vill undvika tobak men fortfarande vill ha nikotinets effekter.

Hur använder man lössnus?

Att använda lössnus innebär att man själv formar en liten mängd snus till en prilla, eller pris. Detta görs genom att ta en mängd snus mellan tummen och pekfingret med enda handen och pressa samman det mellan tummen och pekfingret på den andra handen tills det bildar en liten boll eller cylinder. Storleken och formen på prillan kan variera beroende på personlig preferens (och skicklighet). Efter att prillan är formad läggs den under överläppen.

Lössnus är fuktigt och är tillverkat av finmalda tobak, vilket ger en intensiv smak och nikotinupplevelse. Storleken på prillan påverkar både styrkan och hållbarheten (det vill säga hur länge man kan ha kvar prillan under läppen).

Det finns också hjälpmedel som “prismaster” som hjälper till att forma prillan utan att du blir smutsig om fingrarna.

Så använder man lössnus – steg-för-steg-guide

Så använder man lössnus – steg-för-steg-guide

Steg 1: Öppna dosan

Öppna din snusdosa försiktigt. Vissa dosor kan ha en tät förslutning för att bevara fuktigheten. Du kan med fördel använda nageln för att trycka isär den perforerade etiketten som förseglar dosan mellan lock under underdel.

Steg 3: Ta lagom mängd snus

Använd tummen och pekfingret för att ta en liten mängd snus ur dosan. Mängden bör anpassas efter din erfarenhet och preferens för styrka.

Steg 4: Forma prillan

Forma snuset mellan tummen och pekfingret. Tryck lätt och forma snuset till en liten boll eller cylinder. Om du är nybörjare, börja med en mindre prilla för att undvika obehag.

Steg 5: Stoppa in prillan

Lyft upp överläppen lätt med den andra handen och placera prillan under läppen, vanligtvis i området närmast ena hörnet av munnen. Se till att prillan ligger stadigt.

Steg 6: Rätta till

Använd fingret för att justera prillans placering så att den känns bekväm. Undvik att flytta runt den för mycket för att förhindra att den sprider sig.

Steg 7: Ta ut prillan

När du är klar, ta försiktigt bort prillan med fingrarna eller en näsduk. Det är bra att ha tillgång till pappersservetter om du är orolig för fläckiga fingrar.

Tips:

  • Använd en prismaster om du inte vill få snus på fingertopparna.
  • Var respektfull mot din omgivning när du använder snus, särskilt i offentliga miljöer. Det finns papperskorgar.

Lössnus – produkter och märken

Utbudet av lössnus har minskat rejält de senaste hundra åren. Det svenska tobaksmonopolets ansvar i denna utveckling kan inte underskattas. Du kan läsa mer om decimeringen av de svenska snusmärkena i artikeln om det svenska tobaksmonopolet. Här kommer dock en översikt av några välkända märken som finns på marknaden idag:

General Lös

Ett av de mest ikoniska svenska snusmärkena, kännetecknat av sin rika och robusta tobakssmak kompletterad med toner av bergamott. General finns i flera varianter, inklusive Extra Stark och Mackmyra, som erbjuder en whiskysmak.

Ettan Lös

Detta är ett historiskt märke som existerat sedan 1800-talet. Ettan är känt för sin renare tobakssmak utan tillsatta smakämnen, vilket ger en klassisk och okomplicerad snusupplevelse.

Göteborgs Rapé Lös

Detta märke erbjuder en distinkt smak med en lättare och mer blommig karaktär, ofta med inslag av enbär och andra örter. Göteborgs Rapé är känt för sin finare malningsgrad jämfört med andra lössnusmärken.

Grov Lös

Som namnet antyder, är detta snus grovmalt, vilket ger en rustik och robust tobakssmak. Grov Lössnus är populärt bland de som föredrar en kraftigare snusupplevelse.

Knox Lös

Ett prisvärt alternativ som blivit populärt för sin balanserade tobakssmak och goda kvalitet till ett lägre pris. Knox är idealiskt för dagligt bruk.

Kronan Lös

Kronan är känt för sin något skarpare smakprofil med tydliga toner av tobak och en hint av citrus och dill.

Röda Lacket Lös

Detta märke är känt för sin mjuka, lätta och något sötare smakprofil. Röda Lacket har en fin malningsgrad och en mild tobakssmak.

Skruf Lös

Skruf erbjuder en premiumupplevelse med sin högkvalitativa tobak och finns i olika styrkor, inklusive en extra stark version.


Lössnus – korta frågor och svar

När lanserades lössnus?

Lössnus lanserades första gången i Sverige år 1822. Dock finns dokumentation som visar att svenskar snusade redan under 1700-talet.

Vilket är det billigaste lössnuset i sortimentet?

Smålands Brukssnus lös, Knox lös och Kronan lös är exempel på lössnus i ett lägre prissegment.

Innehåller lössnus mer nikotin än portionssnus?

Nej, ett normalstarkt lössnus har ofta en lägre nikotinhalt än ett white portion snus med normal styrka.

Vilket lössnus är bäst?

Detta är en personlig smakfråga. Smaken varierar mellan olika tillverkare, och valet av lössnus beror på individuella preferenser.

Hur formar jag lössnus?

Forma en prilla med din tumme och pekfinger. Ta en lagom mängd snus mellan fingrarna och tryck samman det till en prilla som passar under din läpp.

Vilka olika kornigheter finns i lössnus?

Lössnus indelas i grov-, mellan- och finkornigt. Kornigheten påverkar smak och formbarhet.

Vilka varumärken erbjuder lössnus?

Några exempel är Ettan, General, Göteborgs Rapé, Grov, Kronan, Röda Lacket, Göteborgs Prima Fint och Mustang.

Finns det smaker i lössnus?

Ja, förutom den dominanta tobakssmaken kan det inkludera bergamott, citrus, enbär, rökighet, blommighet, örter, torkad frukt och whiskysmak.

Vad är skillnaden mellan lössnus och portionssnus?

Lössnus är fuktig, finmald tobak som man formar portioner av, medan portionssnus är förpackat i små påsar liknande tepåsar.

Hur gör man eget lössnus?

Att göra eget lössnus kräver tobak, vatten, salt, soda och eventuellt andra smakämnen. Blanda ingredienserna och fukta tobaken till önskad konsistens. Detta är en mer komplicerad process och kräver kunskap om tobaksförädling.

Hur länge håller lössnus?

Ett öppnat lössnus kan hålla sig fräscht i några dagar till en vecka, beroende på förvaring. Förvara det i kylskåp för längre hållbarhet. Läs mer om hur du förvarar snus i artikeln “Förvara snus på rätt sätt“.

Författare: Calle

Calle
Reporter Snuskuriren

Snusar du lössnus? Hör av dig!