Snusdosa - mer än en behållare

Snusdosa – mer än en behållare

Snusdosan är en av de ikonisk behållarna inom svensk kultur, designad för att förvara snus på ett säkert och praktiskt sätt. Historien om snusdosan spänner över flera århundraden, från enkla cylindriska behållare av läder och horn på 1500-talet till dagens moderna plast- och metalldosor med avancerade funktioner.

Snusdosan har inte bara tjänat som en förvaringslösning utan har genom tiderna även blivit en modeaccessoar och statussymbol. Denna artikel försöker vi på Snuskuriren ge överblick över snusdosans utveckling, dess olika former och material, samt dess betydelse i kulturen och samhället.

Vad är en snusdosa?

En snusdosa är en behållare, vanligtvis i plast, designad för att säkert förvara snus och hålla det färskt, fungerande som en praktisk accessoar för snusare att enkelt bära med sig. (Klicka här om du vill komma till Snabbfakta om snusdosans historia)

Snusdosan genom tiderna

Den dosa vi är vana vid idag är rund och består i de flesta fall av plast. Så har den inte alltid sett ut. Den runda dosan introducerades så sent som 1967 i papp och kom att bli en av de mest karaktäristiska konsumentförpackningarna i Sverige. Men hur såg den ut innan?

Lästips: Det svenska tobaksmonopolet: en institution som kontrollerade, reglerade och beskattade konsumtionen av snus under större delen av 1900-talet. 

De första snusdosorna: 1500-talet

Under 1500-talet introducerades det första snuset i Europa. Från början hade dosan en cylindrisk form, tillverkad av material som läder, horn eller ben. Denna enkla design fyllde två huvudsyften: att skydda snuset från luftfuktighet och att vara lätt att bära med sig. På 1560-talet började Frankrike tillverka de första snusdosorna anpassade för torrsnus, och dessa dosor kunde ha exklusiva utseenden, då nässnusandet var populärt bland överklassen.

Sverige tar över: 1700-talet

I Sverige började snusdosor att användas under 1700-talet, oftast tillverkade av metall eller trä. Dessa var ofta handgjorda och mer utsmyckade än sina föregångare. Teknikens framsteg inom metallbearbetning möjliggjorde produktionen av metalldosor i koppar eller mässing. Särskilt bland överklassen blev det populärt att bära dosor gjorda i guld eller silver, dekorerade med ädelstenar som en statussymbol.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Snabbfakta om snusdosans historia

  • Ursprung: Introducerad i Europa under 1500-talet; ursprungligen i läder, horn eller ben.
  • 1700-talet: Blev en modeaccessoar i Sverige; utsmyckade i guld, silver och ädelstenar.
  • 1800-talet: Snusdosor ses som smycken eller statussymboler; mer detaljerade och dekorativa.
  • 1915: Tobaksmonopolet i Sverige introducerar ovala dosor på 50 eller 100 gram.
  • 1967: Introduktion av rund pappdosa med plåtlock; senare helplastig för portionssnus.
  • Andra hälften av 1900-talet: Populär användning av plastdosor.
  • 2000-talet: Design och nya funktioner som flexlock blir framträdande.
  • 2023: Canfinder, som hittar din snusdosa med Apple AirTag-teknologi lanseras.

Förändringar på 1800-talet

På 1800-talet, när snusandet spred sig till det arbetande folket, började dosorna se annorlunda ut. Nu var snuset fuktigt och dosorna enklare, ofta handgjorda av snusaren själv. Fabriker började också introducera ovala dosor som rymde 50 eller 100 gram snus och större förpackningar kallade “kardus”. (jämför med en modern dosa lössnus som väger ca. 42 gram).

Fördjupning för dig som vill veta allt: Genom tiderna har olika tekniker använts för att skapa snusdosor. Under 1800-talet var det vanligt med handgraverade dosor, medan industriella framsteg på 1900-talet ledde till massproduktion med standardiserade tryck. Dessa tekniker påverkade inte bara dosans estetik utan även dess kostnad och tillgänglighet.

Den moderna dosan: 1900 & in på 2000-talet

År 1967 kom en revolutionerande förändring – introduktionen av den runda pappdosan med plåtlock. Denna dosa skulle med tiden utvecklas till dagens hårdplastdosa för portionssnus. Även påsar med portionssnus lanserades (Catch och Tre Ankare). Lös snus behöll pappdosan men med ett plastlock. I dagens moderna tid har snusdosan fortsatt att utvecklas med nya designmöjligheter och funktioner, som flexlocket.

Genom århundradena har snusdosan genomgått en betydande förändring. Från att vara en enkel cylindrisk behållare till en sofistikerad, multifunktionell förpackning, har snusdosan inte bara fungerat som en praktisk behållare utan också som en modeaccessoar och statussymbol.

Snusdosans tidslinje med illutrationer

1500-1700-talet

Första introduktionen av snus i Europa. De första dosorna introducerades, med en cylindrisk form, tillverkade av läder, horn eller ben. 1560-talet: De första snusdosorna anpassade för torrsnus tillverkades i Frankrike. På 1700-talet kommer snusdosorna till Sverige på allvar. Tillverkning ofta i metall eller trä. Dosor blir mer utsmyckade och kunde tillverkas i guld och silver samt dekoreras med ädelstenar. Snusdosor blir en modeaccessoar, synligt bärande vid festliga tillfällen både av män och kvinnor.

Snusdosa i Silver 1700-tal. Fotograf Snus- och Tändsticksmuseum

Fotograf: Snus- och Tändsticksmuseum.
LICENS Erkännande (CC BY) Erkännande (CC BY)

1800-talet

Det arbetande folket börjar snusa. Dosorna är enklare och oftast personliga. Fuktigt snus blir populärt, placeras i munnen under tungan eller överläppen. Dosor blir mer dekorativa och detaljerade, gjorda av guld, silver, mässing och ofta utsmyckade med emalj eller ädelstenar. Dosorna ses som smycken eller statussymboler.

Snusdosa 1800-tal. Fotograf- Snus- och Tändsticksmuseum

Fotograf: Snus- och Tändsticksmuseum.
LICENS Erkännande (CC BY) Erkännande (CC BY)

1915-1961

Tobaksmonopolet införs i Sverige. Monopolets snus säljs mestadels i ovala dosor på 50 eller 100 gram. Kardus “storförpackning” introduceras. Kreativiteten och mångfalden som kännetecknade 1800-talet försvinner och omvandlas till strömlinjeformad stordrift i det statliga monopolet.

Falu Grofsnus 1900-tal. Fotograf- Sandell, Eveline Snus- och Tändsticksmuseum.

Fotograf: Sandell, Eveline / Snus- och Tändsticksmuseum.
LICENS
Erkännande (CC BY) Erkännande (CC BY)

Karlskronasnus Kardus 1900-tal. Fotograf Snus- och Tändsticksmuseum

Fotograf: Snus- och Tändsticksmuseum.
LICENS Erkännande (CC BY) Erkännande (CC BY)

1962-2001

Rund pappdosa med plåtlock introduceras. Denna dosa kommer senare att bli tillverkad helt i plast för portionssnus, medan lössnus behåller pappdosan men med plastlock. Plastdosor introduceras och blir snabbt populära. Dessa dosor är oftast enkla i designen. Försök med påsar gjordes också.

Grovsnus Fotograf- Snus- och Tändsticksmuseum

Fotograf: Snus- och Tändsticksmuseum.
LICENS Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika (CC BY-NC-SA) Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika (CC BY-NC-SA)

Catch minisnus Fotograf- Snus- och Tändsticksmuseum

Fotograf: Snus- och Tändsticksmuseum.
LICENS Erkännande (CC BY) Erkännande (CC BY)

2001 och framåt

Stort fokus på snusdosans design. Många olika former, mönster, och färger blir tillgängliga. Nya funktioner som flexlock introduceras.

Loop-Jalapeño-Lime-Stark-snuset

Loop med en rund dosa, lekfull design och en mjuk gummiaktig yta.

On! Grapefruit Spritz 6mg Mini

On! snus med en rektangulär dosa och “bjudlock” på baksidan.

Lundgrens-Skåne-Stark-White-Portionssnus-snuset

Lundgrens med flexlock.

Göteborgs Rapé Gullbergs Kaj White Portionssnus

Klassiska Rapé med modern desgn.

Snusdosans form och design under den fria marknaden

Sedan 2001, då Swedish Matchs de facto monopol upplöstes, har snusmarknaden sett en uppsjö av innovativa designval för snusdosor. Den runda plastdosan med lock prytt med tillverkarens logga är fortfarande den vanligaste dosan. Varumärken som Knox, LD och Velo har alla runda dosor. Det enda undantaget är som tidigare nämnt dosorna från On!

Idag har de flesta snusdosor för portion (alltså inte lössnus) ett ”topplock”, ett litet utrymme med lock på dosans ovansida avsett för använda prillor. Locket kallas i folkmun för ”bjudlocket”.

Flexlocket är ett innovativt lock som introducerats av varumärkena Lundgrens under den andra hälften av 2010-talet. Flexlocket har en unik gummiliknande botten i topplocket som innebär att man får plats med fler använda prillor än de traditionella med fast botten. Denna adaptiva design är praktisk för de som inte vill tömma locket lika ofta.

Snusdosor och material

Snusdosans design och materialval har genom tiderna förändrats, men den har alltid haft syftet att bevara snusets färskhet (det vill säga att hålla fukten så att snuset inte blir torrt). Idag är dosan inte bara funktionellt förvaring, utan även en estetisk komponent av snusupplevelsen.

Snusdosa i plast

Plast är det mest frekvent använda materialet på grund av dess hållbarhet, låga produktionskostnad och flexibilitet. Tack vare den relativt enkla tillverkningsprocessen finns plastdosorna i ett spektrum av färger och former, och kan även prydas med mönster. De är återvinningsbara, vilket minskar avfallet och miljöpåverkan. Tomma snusdosor av plast ska läggas bland plast/plastförpackningar på återvinningsstationen.

Snusdosa i metall

Även om det inte är så vanligt så finns det snusdosor av metall (OBS! här syftar vi på engångsdosor, inte om återfyllningsbara snusdosor). Dosorna är tillverkade av material som rostfritt stål eller aluminium. De står emot stötar, är resistenta mot fukt och är enkla att allt återvinna. Lägg snusdosor av metall bland metall/metallförpackningar på återvinningsstationen.

Snusdosa i trä:

Trä är ett av de äldsta materialen som används till snusdosor. Trädosor finns i träslag som ek, mahogny och näver (barken på en björk). Idag tillverkas inga snusdosor av trä i större skala. På grund av träs naturliga egenskaper kan färg och ådring variera. Snusdosor av trä är känsliga för fukt, vilket kan påverka snusets kvalitet.

Specialutgåvor av snusdosor

ibland väljer snustillverkarna att ge ut specialutgåvor med speciella smaker och dosor. Fram till ca. 2020 var detta relativt vanligt men har sedan dess blivit allt mer ovanligt. Exempel på specialdosor är Kardus från Swedish Match och VM-snus från Skruf. Gotlandssnus har flitiga och hade under ett par år i slutet av 10-talet julsnus, påsksnus och sommarsnus. Ett exempel på sommarsnus kan du se till höger.

Personliga och återfyllningsbara snusdosor

Många snusare värdesätter en personlig touch på sin dosa. Exempel på detta kan vara gravyrer, tryck eller klistermärken. Konceptet med återfyllningsbara snusdosor kanske framstår som något nytt och modernt kopplat till debatten om hållbarhet. I själva verket är detta det ursprungliga sättet att förvara sitt snus. Tidiga exempel inkluderar den traditionella snushunden i trä (se bild till höger).

Snushund. Fotograf Snus- och Tändsticksmuseum

Fotograf: Snus- och Tändsticksmuseum.
LICENS Erkännande (CC BY) Erkännande (CC BY)

Symboler och märkningar på snusdosan

På en modern snusdosa finns flera olika symboler och märkningar. De finns där dels för att ge information om snuset till kunden, dels för att förstärka känslan varumärket. Utöver dessa ska både snus och vitt snus (i lagen kallad “tobaksfri nikotinprodukt”) ha information om nikotin, innehållsförteckning och att det handlar om en mycket beroendeframkallande produkt. Ofta handlar det om varumärke, namn, smak, styrka och format.

  • Smak: vanligast är smaken nämns i namnet. Utöver denna direkta information kan smaken också meddelas via symboler (till exempel en frukt) eller via färger (till exempel blå och vit för smaken “mint”). Ofta representerad av en rad prickar eller pluppar. Dessa kan variera i antal, vanligtvis från 1 till 4. Ju fler prickar en dosa har, desto starkare är snuset.
  • Styrka: styrkan visas ofta på en skala. vanligtvis handlar det om prickar, pluppar eller siffror. Skalan är ofta noll till fyra. Ju fler, eller högre, desto starkare snus. Läs gärna mer om nikotinstyrka i Snuskurirens artikel “Snus i styrkekategorier“.
  • Format: formatet skrivs ofta ut direkt (till exempel “slim”, “mini”, “large).

Frågor och svar om snusdosor


Pris

Vad kostar en snusdosa?

En snusdosa kostar från 20 kr upp till över 100 kronor. Priset beror dels på vilken dosa, eller snus, du köper, dels på vad du köper den.

Vad kostar en snusdosa i Norge?

Snus är betydligt dyrare i Norge, även om priserna har sjunkit rejält de senaste åren. Räkna med att få betala dubbelt så mycket än vad du betalar för en snusdosa i Sverige.


Användning

Hur öppnar man en snusdosa?

Lättast är att fatta den med vänster hand (om du är högerhänt). Lägg sedan höger handlov mitt på dosan och använd naglarna på lång- och pekfingret i skarven mellan dosan och locket.

Hur öppnar man en snusdosa med en hand?

Fatta dosan mellan tummen och fingrarna. Handflatan ska vara nedåt. Lite som du håller ett glas vatten. Tryck sedan in tummen och de två närmsta fingrarna (pek- och långfinger) i skarven mellan dosan och locket. 

Hur öppnar man en flaska med snusdosa?

Håll flaskan med vänster hand (om du är högerhänt). Låt kapsylen och ca. 1 cm av halsen på flaskan stick upp över handen. Fatta. sedan dosan och lägg kanten på pekfingrets ovansida. Ta spjärn mot fingret och tryck upp mot kapsylen. 


Innehåll

Hur mycket väger en snusdosa?

En snusdosa väger ca. 15 gram utan innehåll.

Hur många portioner i en snusdosa?

En snusdosa innehåller från 20 upp till 26 portioner, snus eller prillor.

Hur många gram i en snusdosa?

Innehåller i en snusdosa väger från 9 upp till 42 gram.


Hållbarhet

Hur länge håller en öppnad snusdosa?

Det beror på hur ofta du öppnar den samt på omgivningens luftfuktighet. 

Hur länge räcker en snusdosa?

En snusdosa räcker i genomsnitt i 1,5 dagar. Men det avgörs i grund och botten av hur mycket du snusar.


Storlek

Hur stor är en snusdosa?

En snusdosa är cirka 7 cm i diameter.

Hur hög är en snusdosa?

En snusdosa är från 1,5 till 2 cm hög.

Författare: Calle

Calle
Reporter Snuskuriren

Har vi missat något i denna överblick? Hör av dig i så fall så uppdaterar vi artikeln.