Svenskarnas kreativa namngivning genom tiderna, eller svenskarnas kreativa namn på snus och konsumenternas makt över språket.
När det kommer till snus har svenskarna aldrig varit blyga med sin kreativitet. En uppsjö av smeknamn florerar, allt från det konventionella “prilla” till det mer fantasifulla “en jävel”. Denna uppfinningsrikedom har satt sina spår i både traditionella och moderna namn på snus, och moderna snussorter.
“En jävel” har särskilt visat sig vara populärt bland yngre snusare. Även oväntade namn som “Snurre”, “macka”, “schne” och “schnaus” toppar listan över favoritbenämningar. Äldre namn är “paj” och “pris” och “mullbänk”. Lite yngre namn, antagligen från 1980 och 1990-talen är “påse” och “prilla”. Lanseringen av portionssnuset var säkert en bidragande faktor till att påsen ersatte pajen.
TIPS: Läs mer om hur snusdosan har bytt skepnad över tid i artikeln “Snusdosa – mer än en behållare“.
Regionalt finns också skillnader. Medan “lössnus” är standard i Skåne och Småland, säger Uppsala- och Upplandsbor “baksnus”. I Norrland blir det “knådsnus” eller “knåd”, en hänvisning till att knåda snuset. Stockholmare, framförallt Lidingö, har sina egna smeknamn, “schnaus” och “schné”, medan andra regioner presenterar roliga alternativ som “blöjsnus”, en liknelse med små blöjor.
Men snusnamnen slutar inte där. Med introduktionen av det vita tobaksfria snuset uppstod en ny våg av benämningar. Ursprungligen kallades dessa av tillverkarna för “nikotinpåsar”, “nikotinportioner” och “nicopods”. Dock, i takt med tiden och konsumenternas inflytande, har “vitt snus” blivit det dominerande namnet. Att jämföra populariteten ser vi att “vitt snus” är mest använd, följt av “tobaksfritt snus” och sedan “nikotinpåsar”. “All white” och “allwhite” är mindre vanliga, medan “”nikotinportioner” knappt används alls.
Detta landskap av smeknamn visar snuskulturens djupa rötter i Sverige. Kulturen går bortom produkten och reflekterar det kreativa och humoristiska sätt på vilket vi benämner den. Oavsett om du tar “schné” till espresson eller en “vit portion” efter jobbet, är du del av en stolt och inte så lite skämtsam snustradition.

Calle
Reporter Snuskuriren
Har jag missat något? Hör av dig till oss!