Udda snus: en resa genom innovationer

Udda snus: en resa genom innovationer

När man tänker på snus, kanske man föreställer sig de traditionella bruna prillorna som vi har sett i årtionden (närmare bestämt sedan 1973 då det första portionssnuset Smokeless lanserades). När man tänker på vitt snus kanske man främst tänker på helvita slim-prillor fyllda med växtfibrer, smak och nikotin.

Snusmarknaden har dock gått vilse och hittat tillbaka flera gånger de senaste åren. Från innovativa och udda tolkningar har utbudet expanderat med en mängd nya och spännande produkter för att sedan åter samlas kring de format vi idag främst tänker på. Här är en översikt över några av de mest unika tolkningarna av snus och vitt snus.

Nordic Spirit – vitt snus med tuggummibas

Nordic Spirit introducerade en annorlunda prilla med sina slimmade påsar och en bas av tuggummi. Den diskreta prillan anpassade sig efter utrymmet under läppen, utan brunt saliv eller missfärgade tänder. Trots att Nordic Spirit just nu inte finns att köpa i Sverige har finns minnet av dess unika twist på ett vitt snus kvar.

Granit Maxad – en dubbelt så stor prilla

För den som föredrog en kraftfull tobakssmak som verkligen kändes under läppen fanns Granit Maxad. Med en klassisk smak som kombinerade bergamott, salt och peppar, bjöd denna STORA prilla en intensiv snusupplevelse. Granit Maxad blev snabbt en favorit bland de som ville ha en fylligare känsla, men tyvärr slutade Granit snus tillverka denna mot slutet av 10-talet.

Snö, senare Nils – vitt snus i hållbar dosa

Miljömedvetna snusare minns säkert SNÖ, ett varumärke som satsade på hållbarhet med sina återvinningsbara pappersdosor. Med klassiska smaker erbjöd SNÖ en modern snusupplevelse med miljön i åtanke. Trots passionen för hållbara lösningar, har även denna innovation gått ur tiden. Men tanken på ett snus i en 100% återvinningsbar förpackning lever kvar som en påminnelse om vad som är möjligt.

Kapz – vitt snus med en kapsel som skulle bitas sönder

Kapz är en annan unik snus med en kapsel för långvarig smak. Med smaker som Apple Mint, Double Mint och Lemon Mint, är Kapz för dem som ville ha en snabb och intensiv smaksensation. Kapz också gjort ett starkt intryck på många snusare.

General Long – en lååång prilla

Även General Long Extra Strong, med sin klassiska General snus smaken tobak och bergamott, har lämnat oss. Den avlånga formen och starka nikotinhalt gjorde den till en favorit för de som sökte en fyllig och långvarig snusupplevelse. Idag finns slim portion kvar som alternativ men General Long kommer alltid att vara ihågkommen.

Volt Pearls – vitt snus med små pärlor

Med sin unika teknologi, där små pärlor ersätter det vanliga pulvret, erbjuder Volt Pearls en helt ny snusupplevelse. Det ”pärlformade” fyllningsmaterialet behåller formen och känslan längre, vilket gör den bekväm under läppen. Vi ser fram emot att se vad nästa stora innovation blir, men tills dess kan vi snusa av dessa pärlor av fulla av smak.

Snusmarknaden har sett många innovativa produkter genom åren, var och en med sin egen unika twist. Från tuggummibas till återvinningsbara förpackningar och smakrika kapslar, varje produkt har bidragit till att forma dagens snuslandskap. Även om många av dessa produkter inte längre finns kvar, fortsätter de att inspirera och visa vägen för framtidens snusinnovationer.

Författare: Calle

Calle
Reporter Snuskuriren

Vilken udda snus saknar du? Hör av dig!