Snus med smak del 1

Snus med smak – del 1

Från Ace till Zyn – snuskurirens djupdykning i över 120 unika smakkombinationer.

Snus, i dess olika former, från vitt till brunt, har gått igenom en smakrevolution sedan den första smaksatta varianten, Catch, lanserades 1984. Denna rika tradition av smaksättning har skapat en kalejdoskop av smakkombinationer, var och en med sin egen distinkta smakprofil.

Snuskuriren har dykt djupt in i denna värld och minutiöst granskat över 500 produkter, vilket resulterat i att vi identifierat hela 120 betydande smakkombinationer. Vi presenterar nu dessa unika profiler i ett lättförståeligt språk för snusälskare överallt.

Vi har gått igenom ett brett spektrum av märken, från Ace snus till Zyn, inklusive Catch, Swave, Volt, XQS, Lyft, Velo, Zone X, Lundgrens, On!, Xr, Loop, Skruf Super White, Klint, Zafari, Vid, Shiro, Ström, Kelly White, Gritt snus, Ace X snus, Dope, Zixs, Sting Free, Vont, General G.3, Vårgårda, General, Kurbits, One, Jakobssons, Al Capone, Skruf, Smålands Brukssnus, Nick & Johnny, Kaliber, Kapten, Göteborgs Prima Fint, Offroad, Soldat, Göteborgs Rapé och flera andra.

Bland de smakkombinationer vi identifierat hittar vi blandningar så som örter med ek och cederträ, äpple kombinerat med mint, äpple blandat med fläder och citrus, exotiska kombinationer som yuzu och kaktus, samt klassiker som tobak och vanilj eller bergamott. Men det finns också mer ovanliga profiler, som vattenmelon och salt, trädgårdsmynta och eukalyptus, eller tropiska frukter mixade med röda bär eller kryddor. Och vem kunde glömma kombinationer som svarta vinbär med röda druvor eller te, skogsbär blandat med örter, citrus, mint, mentol eller blåbär, samt den djärva smaken av saltlakrits och tjära?

Här kommer del 1 i denna serie med fokus på snus med smak.

Här hittar du del två till fyra:

Snus med smak av ananas
Snus med smak av blomma
Vitt snus med smak av bär
Snus med smak av chili
Snus med smak av citron
Vitt snus med smak av citrusfrukter
Snus med smak av enbär
Snus med smak av eukalyptus
Snus som smakar gin

Snus med ananas som grund

Snus med smak av ananas

Ananas har en balanserad smak med en frisk och fruktig ton. Det är en mångsidig frukt som passar bra i både sallader, desserter och cocktails. Ananas kan också kombineras med andra frukter som mango, kiwi och papaya för att skapa en tropisk smakupplevelse.

Snus eller vitt snus som smakar ananas: Velo Spicy Pineapple Stark


Snus med smak av ananas och kokos

Ananas och kokos är två smaker som ofta kombineras i tropiska rätter. Ananas har en balanserad söt och syrlig smak medan kokos ger en mild och krämig smak. Tillsammans skapar de en frisk och exotisk smakupplevelse som kan påminna om en dag på stranden.

Snus eller vitt snus som smakar ananas och kokos: Velo Caribbean Spirit Stark

Snus med apelsin som grund

Snus med smak av apelsin

Apelsin har en balanserad smak med en frisk och fruktig ton. Apelsinen är mångsidig och används både i söta och salta rätter. Apelsin kan kombineras med andra frukter som jordgubbar, bananer och kiwi för att skapa en fruktig sallad eller smoothie.

Snus eller vitt snus som smakar apelsin: Zafari Red Sea Orange


Snus med smak av apelsin och mint

Apelsin och mint är en harmonisk kombination av söta och friska smaktoner. Apelsinens fruktiga smak balanseras av myntans krispiga friskhet, vilket ger en uppfriskande och lättsam smakupplevelse. Apelsin Mint är populärt att använda i drinkar eller i sallader för att ge en frisk smak.

Snus eller vitt snus som smakar apelsin och mint: Ström Minty Orange Extra Stark


Snus med smak av blodapelsin

Blodapelsin är en citrusfrukt med en smak som är både söt och syrlig, med en mild bitterhet. Smaken är något mer intensiv än vanlig apelsin och har en lätt bärig ton. Kombinationen av blodapelsin kan vara en utmärkt ingrediens i sallader, desserter och drinkar.

Snus eller vitt snus som smakar blodapelsin: Zafari Blood Orange


Snus med smak av blodapelsin, grapefrukt och ingefära

Smakerna i kombinationen av blodapelsin, grapefrukt och ingefära är friska och balanserade. Blodapelsinen ger en söt och fruktig smak med en lätt bitterhet, medan grapefrukten är mer syrlig. Ingefäran ger en kryddig smak som balanserar de andra smakerna och ger en värmande känsla i munnen.

Snus eller vitt snus som smakar blodapelsin, grapefrukt och ingefära: Zone X Sunset Extra Stark


Snus med smak av blodapelsin och ingefära

Blodapelsin har en smak som är både söt och syrlig, med en subtil bitterhet. Ingefära har en kryddig smak med en mild hetta. Tillsammans ger dessa ingredienser en uppfriskande smak som balanserar sötma, syrlighet och kryddighet på ett harmoniskt sätt.

Snus eller vitt snus som smakar blodapelsin och ingefära: Zyn Ginger Blood Orange Stark

Snus med blomma som grund

Snus med smak av blomma och cider

En lätt, sprudlande och aromatisk smakkombination. Blommiga toner bidrar med en söt, parfymerad och subtil sofistikering, medan cidern erbjuder en skarp, syrlig och fruktig fräschör. Tillsammans ger de en uppfriskande, välbalanserad och livfull smakupplevelse.

Snus eller vitt snus som smakar blomma och cider: Lyft Just Bloom


Snus med smak av blomma och röda bär

Blommiga toner ger en delikat, söt och parfymerad komplexitet, medan röda bär ger en syrlig, saftig och sött-fruktig dimension. Tillsammans skapar de en balanserad, livfull och somrig smakupplevelse.

Snus eller vitt snus som smakar blomma och röda bär: Swave Aviation


Snus med smak av blomma och granskott

Granskott har en frisk smak med en antydan av tall och citrus, medan blommor kan ha olika smaker som kan vara söta, syrliga eller lite beska. Att kombinera granskott och blommor kan skapa en intressant kontrast mellan det friska och det söta/syrliga.

Snus eller vitt snus som smakar blomma och granskott: Lundgrens Norrland Stark White Portion


Snus med smak av lavendel

Lavendel har en mild och blommig smak med en aning av örter och citrus. Det är vanligt att använda som smaksättning i bakverk, te och cocktails. Lavendel passar bra ihop med andra blommiga smaker som ros och jasmin, men fungerar också utmärkt med citrusfrukter som citron och apelsin.

Snus eller vitt snus som smakar lavendel: Velo Wild Lavender


Snus med smak av kamomill och krusbär

Kamomill har en mild och behaglig smak med en subtil bitterhet och en lätt sötma. Krusbär har en syrlig smak med en friskhet som påminner om tranbär eller lingon och en mild sötma. Tillsammans ger kamomill och krusbär en välbalanserad smakupplevelse där kamomillens milda sötma och blommiga smak kompletterar krusbärens syrlighet och friskhet.

Snus eller vitt snus som smakar kamomill och krusbär: Vårgårda Blom White Portion

Snus med bär som grund

Snus med smak av blåbär och mint

Blåbär och mint är en spännande kombination av smaker. Blåbär ger en fruktig smak medan mint ger en frisk smak. Tillsammans skapar de en välbalanserad smakupplevelse där den söta blåbärssmaken balanseras av den friska mintsmaken. En vanlig kombination i smoothies, juicer och cocktails.

Snus eller vitt snus som smakar blåbär och mint: XQS Blueberry Mint Stark


Snus med smak av bär

Bär har olika smaker beroende på sort. Jordgubbar är både söta och syrliga, blåbär är milda och söta med en liten syrlighet, hallon är både syrliga och söta med en liten bitterhet, och tranbär är syrliga med en liten sötma.

Snus eller vitt snus som smakar bär: On! Berry 3mg Mini


Snus med smak av bär och frukt

Bär och frukt är två olika smaker som kan kombineras på olika sätt för att skapa en god smakupplevelse. Bär kan ha en söt och syrlig smak medan frukt kan ha en söt och frisk smak. När de kombineras kan de skapa en balanserad smak med en mix av söta och syrliga toner.

Snus eller vitt snus som smakar bär och frukt: Vid Fruit Fusion


Snus med smak av röda bär

Röda bär är en variation av olika bär som har en balanserad söt och syrlig smak. De vanligaste röda bären inkluderar jordgubbar, hallon, blåbär, tranbär och körsbär. Jordgubbar har en mild syrlighet och en söt smak, medan hallon har en mer intensiv syrlighet. Blåbär har en mild och söt smak, medan tranbär är mycket syrliga. Körsbär har en söt smak med en subtil syrlighet och bitterhet. Kombinationen av röda bär ger en perfekt balans mellan sötma och syrlighet.

Snus eller vitt snus som smakar röda bär: Zone X Berry Fresh


Snus med smak av röda bär, citrus och vanilj

Röda bär bidrar med en fruktig och syrlig smak, medan citrus ger en frisk och syrlig smak med en antydan av sötma. Vanilj ger en mjuk och krämig smak med en söt underton. Tillsammans skapar dessa smaker en välbalanserad smakupplevelse där de olika smakerna kompletterar varandra på ett harmoniskt sätt.

Snus eller vitt snus som smakar röda bär, citrus och vanilj: Swave Red Surfer Stark


Snus med smak av röda bär och grapefrukt

Röda bär och grapefrukt är en intressant kombination av söta och syrliga smaker. De röda bären bidrar med en fruktig smak medan grapefrukten ger en syrlig smak. Tillsammans skapar de en välbalanserad smakupplevelse som är både frisk och uppiggande.

Snus eller vitt snus som smakar röda bär och grapefrukt: One Röd White Portion


Snus med smak av röda bär och rosor

Röda bär och rosor är en kombination av milda och blommiga smaker. Röda bär kan inkludera jordgubbar, hallon, blåbär och tranbär, som alla har en naturlig sötma och en lätt syrlighet. Rosor har en subtil blommig smak som kan vara både söt och syrlig.

Snus eller vitt snus som smakar röda bär och rosor: Klint Rosé Mini


Snus med smak av skogsbär

Skogsbär är en blandning av olika bär som växer i skogen, såsom blåbär, lingon, hjortron, hallon och björnbär. Smaken är oftast frisk och syrlig, med en söt underton från de mogna bären.

Snus eller vitt snus som smakar skogsbär: Lundgrens Dunge Original


Snus med smak av skogsbär med betoning på blåbär

Skogsbär är en blandning av olika bär som växer i skogen, såsom lingon, hjortron, blåbär och hallon. Blåbär är vanligt förekommande i skogar och på mossiga platser. Skogsbär har en syrlig och frisk smak medan blåbär är söt och lite syrlig.

Snus eller vitt snus som smakar skogsbär med betoning på blåbär: Klint Blåklint Stark Mini


Snus med smak av skogsbär och mentol

Skogsbär ger en söt och fruktig smak som påminner om bär som växer i skogen, som blåbär, hallon och lingon. Mentol ger en frisk och svalkande smak som ofta används i tuggummi och halstabletter för att ge en känsla av friskhet i munnen. Kombinationen av skogsbär och mentol ger en intressant smakupplevelse.

Snus eller vitt snus som smakar skogsbär och mentol: Volt Dark Frost Stark


Snus med smak av skogsbär och mint

Skogsbären bidrar med en fyllig och fruktig smak medan minten ger en svalkande och uppfriskande touch. Tillsammans skapar de en balanserad och harmonisk smakupplevelse som är både frisk och fruktig.

Snus eller vitt snus som smakar skogsbär och mint: Volt Mystic Blue


Snus med smak av skogsbär, örter och citrus

Skogsbär ger en smak som är både söt och fruktig med en lätt syrlighet. Örter ger en kryddig och aromatisk smak med en viss bitterhet. Citrus ger en frisk och syrlig smak med en viss sötma. Tillsammans skapar dessa smaker en balanserad och komplex smakprofil som är både fruktig, kryddig och syrlig.

Snus eller vitt snus som smakar skogsbär, örter och citrus: Zyn Northern Woods Stark


Snus med smak av ljusa bär

Ljusa bär är en grupp bär som oftast har en mild färg och en söt smak. Exempel på ljusa bär är jordgubbar, hallon, blåbär och vinbär. Dessa bär har en frisk och fruktig smak som passar utmärkt i bakverk, desserter och smoothies. Genom att kombinera olika ljusa bär kan man skapa en härlig smakupplevelse med en balans mellan sötma och syrlighet.

Snus eller vitt snus som smakar ljusa bär: Lundgrens Äng Original

Snus med chili som grund

Snus med smak av chili

Chili är en smak som kan vara både kryddig och het, och dess hetta kan variera beroende på vilken typ av chili som används. Chili kan användas för att ge extra smak till rätter som grytor, soppor, tacos, burritos och andra mexikanska rätter. 

Snus eller vitt snus som smakar chili: Loop Red Chili Melon Stark


Snus med smak av chili och kryddor

Chilikryddor är en blandning av olika kryddor som ger maten en het och smakrik smak. Tillsammans skapar de en smak som är kryddig, men också lite söt och syrlig. Blandningen ger en djup och komplex smak som kan vara både het och söt på samma gång.

Snus eller vitt snus som smakar chili och kryddor: Nick & Johnny Red Hot Extra Stark Portion


Snus med smak av habanero och mint

Habanero är en stark chili med en fruktig smak som ger en intensiv hetta. Mint ger en svalkande och frisk smak som balanserar hetan från habaneron. Tillsammans skapar de en spännande smakupplevelse som är både het och frisk på samma gång.

Snus eller vitt snus som smakar habanero och mint: Loop Habanero Mint Hyper Strong


Snus med smak av jalapeño

Jalapeño är en chili med en karakteristiskt het smak som kan ha en lätt sötma och fruktighet. Smaken kan variera beroende på hur den används och i vilken mängd. Jalapeño är vanligtvis en krydda i maträtter som tacos, burritos och salsa.

Snus eller vitt snus som smakar jalapeño: Velo Fresh Jalapeño

Snus med citron som grund

Snus med smak av citron

Citron har en frisk smak med en lätt syrlighet och en mild sötma. Det är ofta används för att smaksätta mat och drycker, särskilt under sommaren. Citron kan också användas för att balansera smaker i matlagning, särskilt i fisk- och skaldjursrätter. Citron kan också användas för att ge en frisk smak till sallader och marinader.

Snus eller vitt snus som smakar citron: Zyn Lemon Spritz


Snus med smak av citron och hallon

Citron och hallon är en harmonisk kombination av sött och syrligt. Citron ger en frisk och syrlig smak medan hallon bidrar med en söt och fruktig smak. Tillsammans skapar de en välbalanserad smakupplevelse som är både uppfriskande och god.

Snus eller vitt snus som smakar citron och hallon: Kelly White Raspberry Lemon


Snus med smak av citron och lime

Citron och lime är två frukter med en syrlig smak som ofta används tillsammans i matlagning och drycker. Citronen har en starkare smak medan limen är något mildare och sötare. Tillsammans ger de en frisk och uppfriskande smak som passar utmärkt i sommardrycker och cocktails.

Snus eller vitt snus som smakar citron och lime: Volt Zesty Citrus Stark


Snus med smak av citron, lime och mynta

Citron, lime och mynta är en härlig kombination av smaker som ger en uppfriskande och fräsch smakupplevelse. Citron ger en syrlig smak medan lime ger en liknande smakprofil med en något sötare ton. Mynta ger en kryddig smak som balanserar de syrliga smakerna och ger en svalkande effekt.

Snus eller vitt snus som smakar citron, lime och mynta: Zone X Havana Breeze


Snus med smak av citron och mint

Citron och mint är en kombination av frisk mint och syrlig citron som ger en uppfriskande smak. Smaken är balanserad mellan syrlighet och sötma från citronen och en svalkande känsla från myntan.

Snus eller vitt snus som smakar citron och mint: Vid Minty Lemon

Snus med citrusfrukter som grund

Snus med smak av citrus

Citrus är en smak som kan beskrivas som både syrlig och frisk, med en tydlig ton av citrusfrukter som citron, lime, grapefrukt och apelsin. Kombinationen av citrus kan vara mycket mångsidig och används ofta för att ge en friskhet och syrlighet till maträtter och drycker.

Snus eller vitt snus som smakar citrus: XQS Citrus Cooling Stark


Snus med smak av citrus, frukt och wasabi

Citrusfrukter har en frisk och syrlig smak med en lätt sötma. Wasabi är en kraftfull smak som ofta används i japansk matlagning. Tillsammans skapar de en intressant kontrast mellan syrlighet och skärpa. Citrusfrukterna kan också mildra wasabins styrka och ge en mer balanserad smak.

Snus eller vitt snus som smakar citrus, frukt och wasabi: Zone X Cosmic Blast Extra Stark


Snus med smak av citrus och mint

Citrus och mint är en kombination av två fräscha smaker – citrus och mint. Citrus ger en syrlig smak medan mint ger en svalkande känsla. Tillsammans skapar de en unik smakupplevelse som ger en uppfriskande känsla.

Snus eller vitt snus som smakar citrus och mint: Lyft Citrus & Mint Mini


Snus med smak av yuzu och kaktus

Yuzu är en citrusfrukt från Asien (främst odlad i Korea och Japan) med en uppfriskande smak som balanserar syrlighet med en lätt sötma. Kaktus har en mild och något söt smak med en krispig textur. Tillsammans skapar de en unik smakupplevelse som är frisk och lätt.

Snus eller vitt snus som smakar yuzu och kaktus: Lyft Yuzu & Cactus


Snus med smak av grapefrukt

Grapefrukt har en karakteristisk smak som kan beskrivas som både syrlig och bitter, med en mild sötma. Smaken kan variera beroende på sorten, men generellt sett är grapefrukt en uppfriskande frukt.

Snus eller vitt snus som smakar grapefrukt: Velo Frosty Grapefruit

Snus med cola som grund

Snus med smak av cola

Cola är en kolsyrad dryck med en balanserad smak av sötma och syrlighet. Den har en tydlig smak av kola-nöt och vanilj, med en subtil kryddighet. Cola är en populär dryck över hela världen.

Snus eller vitt snus som smakar cola: XQS Fizzy Cola Stark


Snus med smak av cola och mint

Cola Mint är en spännande kombination av två smaker – Cola och Mint. Cola-smaken är söt och kolsyrad med en lätt syrlighet och en antydan av karamell. Mint-smaken är frisk och uppfriskande med en svalkande effekt på tungan. Tillsammans skapar dessa smaker en unik och uppfriskande smakupplevelse som kan passa dem som gillar söta och friska smaker och vill prova något annorlunda än traditionell Cola.

Snus eller vitt snus som smakar cola och mint: Vid Minty Cola Mild Mini

Snus med enbär som grund

Snus med smak av enbär

Enbär har en distinkt och komplex smakprofil som är både bitter och söt med en skarp, kryddig underton. Det är mest känt för sin starka tall- eller cederliknande smak, vilket ger en skogig, frisk arom. I många sammanhang, som i gin, bidrar enbär till en balans mellan sötma och bitterhet, vilket ger en djupare smakkomplexitet.

Snus eller vitt snus som smakar enbär: Göteborgs Rapé White Portion


Snus med smak av enbär och svarta vinbär

Enbär har en smak som kan beskrivas som kryddig och något bitter med toner av tall och citrus. Svarta vinbär har en syrlig och fruktig smak med en mild beska. Tillsammans ger enbär och svarta vinbär en spännande smakupplevelse där enbärens kryddighet balanseras av vinbärernas syrlighet och fruktighet.

Snus eller vitt snus som smakar enbär och svarta vinbär: Lundgrens Lägereld White Portion


Snus med smak av enbär och örter

Enbär har en distinkt smak med toner av tall och citrus, som kan upplevas något bitter och kryddig. Örter kan ha olika smaker beroende på vilka som används, men vanligtvis är de kryddiga, örtiga eller ibland lite söta. Kombinationen av enbär och örter kan skapa en komplex smakprofil med en välbalanserad mix av kryddighet och örtighet.

Snus eller vitt snus som smakar enbär och örter: Vårgårda Skog White Portion

Snus med eukalyptus som grund

Snus med smak av eukalyptus

Eukalyptus är en ört med en frisk smak som påminner om mint. Smaken är något söt och har en lätt medicinsk underton. Eukalyptus kan användas för att ge smak till te, godis och andra livsmedel. Kombinationen av eukalyptus med andra smaker kan variera beroende på användningsområdet.

Snus eller vitt snus som smakar eukalyptus: Velo Eucalyptus X-Strong

Snus med fläder som grund

Snus med smak av fläder

Fläder är en mild och behaglig smak med en blommig ton och en lätt syrlighet. Den förknippas ofta med sommaren och används flitigt i drycker och desserter. Fläder kan kombineras med olika smaker, såsom citron, lime, hallon, jordgubbar och mynta.

Snus eller vitt snus som smakar fläder: Velo Elderflower Spritz Stark

Snus med gin som grund

Snus med smak av gin

Gin är en alkoholhaltig dryck med tydlig smak av enbär, vilket är en av de viktigaste ingredienserna. Andra vanliga smaker i gin inkluderar koriander, angelikarot, citrusskal och kardemumma. Dessa smaker ger gin en unik och distinkt smakprofil som är både frisk och kryddig.

Snus eller vitt snus som smakar gin: General Old Tom Gin

Del 2, 3 och 4 av denna stora genomgång publiceras under Juli 2023.

Författare: Calle

calle
reporter snuskuriren

Snuskuriren tror på konsumentinformation och konsumentmakt. Håller du med?

3 tankar om “Snus med smak – del 1

  1. Pingback: Snus med smak – del 2 | Snuset.se

  2. Pingback: Snus med smak – del 3 | Snuset.se

  3. Pingback: Snus med smak – del 4 | Snuskuriren

Comments are closed.