Swedish Match logotyp

 

Swedish Match

Swedish Match är en av de största tillverkarna av snus och tobaksrelaterade produkter i världen. Företaget har en rik historia som sträcker sig över 100 år. Här är allt du behöver veta om Swedish Match, från deras historiska resa till deras starka varumärken och hållbarhetsstrategi.

Historisk resa: Från tobaksmonopol till rökfria produkter

Swedish Match grundades ursprungligen som Svenska Tobaksmonopolet 1915, med syfte att finansiera en ny svensk pensionsreform och ett nytt försvar. Sedan dess har företaget förändrats mycket och tillverkar idag en mängd olika tobaksrelaterade produkter, från snus och nikotinpåsar till cigarrer, tuggtobak och moist snuff. De tillverkar också tändstickor och tändare.

Ägarskap och arbetskultur

Swedish Match är ett börsnoterat företag sedan 1996, utan någon majoritetsägare. Företaget har över 5000 anställda över hela världen och är känt för att vara en bra arbetsplats med en stark företagskultur. Många anställda trivs på Swedish Match och stannar ofta länge på företaget. Den 11 maj 2022 lade Philip Morris International Inc. ett bud på företaget som accepterades. Philip Morris International Inc. köpte via ett dotterbolag snustillverkaren. Den 30 december 2022 handlades Swedish Match första gången på börsen.

Tidslinje Swedish Match

Swedish Match har genomgått flera förändringar sedan starten 1915, bland annat har företaget bytt namn flera gånger och utvecklat nya produkter. Här är en kort tidslinje över företagets historia:

  • 1915: AB Svenska Tobaksmonopolet grundas och förstatligar alla svenska tobaksfabriker.
  • 1960: Tobaksmonopolet avskaffas i Sverige. Svenska Tobaksmonopolet ombildas till det statsägda aktiebolaget Svenska Tobaks AB.
  • 1967: Den första runda snusdosan introduceras.
  • 1977: Det första portionssnuset, Tre Ankare, lanseras.
  • 1984: Aktiebolaget byter namn till Procordia och förvärvas senare av Volvo tillsammans med svenska staten.
  • 1992: Procordia köper tändsticks- och tändarverksamheten Swedish Match.
  • 1994: Procordia och Swedish Match sammanförs till en koncern under namnet Swedish Match.
  • 1999: Swedish Match beslutar att fokusera på snus, rökfria tobaksprodukter, cigarrer, tändstickor och tändare. Cigarettillverkningen säljs till Austria Tabak.
  • 2010: Swedish Match och Scandinavian Tobacco Group (STG) bildar ett globalt bolag med ledande marknadspositioner inom cigarrer, piptobak och finskuren tobak.
  • 2022 Philip Morris International Inc. köper ut Swedish Match från börsen.

Swedish Matchs produkter och varumärken

Swedish Match tillverkar en mängd olika tobaksrelaterade produkter, inklusive snus, tobaksfritt snus, cigarrer, tuggtobak, moist snuff, tändstickor och tändare.

Swedish Match har en bred portfölj av varumärken inom tobaksindustrin. Deras varumärken är välkända och respekterade över hela världen, med en stark historia och lojala kunder.

Catch

Catch

Catch är ett svenskt snusvarumärke som lanserades år 1984 av Swedish Match. Det var det första smaksatta snuset. Finns idag i olika smaker och format, som portionssnus, white portion och minisnus. 

Köp Catch här

Ettan snus logotyp

Ettan

Ettan är en av de äldsta snusvarumärkena på marknaden. Det lanserades år 1822 av Jacob Fredrik Ljunglöf. Ettan snus har en unik smakprofil som kommer av en unik tobaksblandning och rökiga övertoner.

Köp Ettan här

General snus logotyp

General

General är en av de mest populära snusvarumärkena i Sverige. Det lanserades år 1866 och är känd för sin klassiska smakprofil av tobak, bergamott och citrus. General finns i både portionssnus och lössnusformat, och deras produkter är välkända över hela världen.

Köp General här

General G.3 logotyp

General G.3

General G.3 är en produktserie av General som lanserades år 2014 som den tredje generationens General-snus. Prillorna är ofta i slim-format. General G.3 finns i olika smaker och styrkor, från normalstarkt till extra starkt snus. 2023 finns det tio olika varianter av G.3

Köp General G.3 här

Göteborgs Prima Fint logotyp

Göteborgs Prima Fint

Göteborgs Prima Fint är ett snusvarumärke som lanserades år 1919. Det är känt för sin finmalda och mjuka tobak, och dess smakprofil är mild med klassiska inslag. Göteborgs Prima Fint finns i lössnusformat. Dosan är ljusblå.

Köp Göteborgs Prima Fint här

Göteborgs Rapé logotyp

Göteborgs Rapé

Göteborgs Rapé, snuset med den blå dosan, lanserades år 1919. Det är känt för sin unika smakprofil av tobak, bergamott och enbär. Göteborgs Rapé finns i både portionssnus och som lössnus. 

Köp Göteborgs Rapé här

Grov snus logotyp

Grov

Grov är ett svenskt snusvarumärke som lanserades år 1915. Det är känt för sin robusta och kraftfulla smakprofil av tobak, bergamott och lakrits. Grov finns i både portionssnus och lössnusformat, En brun dosa med enkel design.

Köp Grov här

Jakobssons snus logotyp

Jakobssons

Jakobssons är ett svenskt snusvarumärke som lanserades år 2002 av Gotlandssnus. Deras produkter finns i olika smaker och format, och Jakobssons är känt för att vara ett innovativt varumärke med smaker av Gotland.

Köp Jakobssons här

Kronan snus logotyp

Kronan

Kronan är ett svenskt snusvarumärke, lanserat år 2005 av Swedish Match. Kronan finns som portionssnus, white portionssnus och lössnus. Finn i flera styrkor och har bland annat smak av örter och dill.

Köp Kronan här

Mustang snus logotyp

Mustang

Mustang är ett svenskt snusmärke lanserat 2015. Snuset fanns under det första året som original portion, white och som lössus. Portionssnuset slutade tillverkas redan året efter, 2016, vilket gör att det idag bara finns som lössnus.

Köp Mustang här

 Nick & Johnny logotyp

Nick & Johnny

Nick & Johnny lanserades först i Norge 2006. Året efter 2007 lanserades snuset i Sverige. Nick and Johnny finns i olika smaker och format, och dess produkter är kända för sin unika smakprofil och höga nikotinhalt.

Köp Nick & Johnny här

Offroad snus logotyp

Offroad

Offroad snus lanserades år 2006 av den danska snustillverkaren V2 Tobacco som 2017 köptes av Swedish Match. Offroad finns i olika smaker och format, och dess produkter är kända för sin starka och robusta smakprofil.

Köp Offroad här

One snus logotyp

One snus

One är ett svenskt snusvarumärke som lanserades år 2019 av Swedish Match. One hämtar inspiration från klassiska snusvarumärkena General och Göteborgs Rapé. One finns i olika smaker och format, både original portion och white.

Köp One här

Röda Lacket logotyp

Röda Lacket

Röda Lacket lanserades som eget snusvarumärke år 1897 av Petter Swartz Snusfabrik. Röda Lacket fanns tidigare i både portionssnus och lössnus. 2023 finns Röda Lacket som lössnus. Milda smakprofil och fin malningsgrad.

Köp Röda Lacket här

Swave snus Gotland logotyp

Swave

Swave är ett Gotländskt tobaksfritt snus som lanserades år 2020 av Gotlandssnus och Swedish Match. Swave är ett varumärke som riktar sig till snusare som vill ha en nikotinprodukt utan tobak.

Köp Swave här

The Lab snus logotyp

The Lab

The Lab lanserades redan 2010 i Norge för att sedan introduceras på den svenska marknaden. Snuset hette ursprungligen “The Lab Series”. Prillorna är slim eller superslim och finns flera styrkor.

Köp The Lab här

Volt snus logotyp

Volt

Volt snus är ett svenskt tobaksfritt snusmärke som lanserades år 2021. Totalt erbjuder Volt snus utan tobak i femton olika smaker och styrkor. De har också utvecklat Pearls som ger en unik upplevelse under läppen.

Köp Volt här

XR snus logotyp

XR snus

XR, tidigare känt som Xrange, är ett svenskt snusvarumärke som lanserades år 2015 av Swedish Match. XR har inspirerats av klassiker som General, Catch och Göteborgs Rapé. Prillorna är white portion i slim-format.

Köp XR här

Zyn tobaksfritt snus logo

Zyn

Zyn är ett svenskt helt tobaksfritt snusmärke som först lanserades i USA 2014 av Swedish Match. 2016 såldes den första dosan Zyn i Sverige. Utan tobak med både traditionella och nyskapande smaker i flera styrkor.

Köp Zyn här

Onico nikotinfritt logotyp

Onico

Det nikotinfria snuset Onico från Swedish Match lanserades redan 2008. Det är ett av de mest populära alternativen för personer som vill sluta röka eller sluta snusa. Onico finns i flera smaker och format.

Köp Onico här

Qvitt snus logotyp

Qvitt

Qvitt är ett svenskt nikotinfritt snus lanserat av Gotlandssnus strax efter påsk 2013. Snuset innehåller varken tobak eller nikotin men har en snusliknande smak och känsla. Finns i tre olika smaker.

Köp Qvitt här

Hållbarhet och socialt ansvarstagande

Swedish Match har en stark inriktning på hållbarhet och socialt ansvarstagande, och arbetar aktivt för att minska sin miljöpåverkan och bidra positivt till samhället. Företaget har satt ambitiösa mål för att minska sin klimatpåverkan och har utvecklat en hållbarhetsstrategi som fokuserar på att minska användningen av plast och andra icke-förnybara resurser.

Utöver detta arbetar Swedish Match också för att främja ansvarsfull konsumtion av deras produkter och öka medvetenheten om de hälsoeffekter som är förknippade med tobaksanvändning. Företaget har också ett starkt fokus på att bidra positivt till samhället genom att stödja olika välgörenhetsorganisationer och projekt runt om i världen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Swedish Match ett företag med en lång och stolt historia inom tobaksindustrin, men har också anpassat sig till förändringar i marknaden och utvecklat nya och innovativa produkter. Med ett starkt fokus på hållbarhet och socialt ansvarstagande är Swedish Match en viktig aktör inom tobaksindustrin, och ett företag som har potential att fortsätta växa och utvecklas i framtiden.

Genom deras starka varumärken och inriktning på kvalitet och säkerhet har Swedish Match etablerat sig som en av de ledande tillverkarna av tobaksrelaterade produkter i världen.