Visar alla 3 resultat

Ettan snus

Ettan, Sveriges äldsta snus och snusmärke, lanserades 1822 av Jacob Fredrik Ljunglöf. Lössnuset kom först. 1990 lanserades Etta Portion och 2006 Ettan Vit. Receptet, med robust tobakssmak, gjorde Ettan till en klassiker. Läs mer längre ner på denna sida.
 

Normalstarkt portionssnus

Ettan Portion

464,50 kr inkl. moms
Köp

Lössnus

Ettan Lös

599,50 kr inkl. moms
Köp
474,50 kr inkl. moms
Köp

Ettan snus logotyp

Om Ettan

Ettan är ett av Sveriges äldsta och mest kända snus, grundat 1822 av Jacob Fredrik Ljunglöf. Tillsammans med kemisten Jacob Berzelius utvecklade han en pastöriseringsmetod som förkortade beredningstiden och förbättrade smaken. Under ledning av Jacob Fredriks son, Knut Ljunglöf, växte företaget och blev Europas största producent av snus och rökfri tobak.

1915 införlivades Ettan i det statliga AB Svenska Tobaksmonopolet, vilket varade till 1961 då produktionen övergick till Svenska Tobaks AB och senare till Swedish Match. Ettan har sedan dess lanserat nya varianter som Original Portion och White Portion, men har behållit sitt ursprungliga recept och sin distinkta smak.

2022 firade Ettan sitt 200-årsjubileum och är nu en del av Philip Morris International Inc. Ettan fortsätter att vara en symbol för svensk snuskultur med fokus på tradition och kvalitet.

Nyheter om Ettan Snus

 • 1821: Jacob Fredrik Ljunglöf tar över ansvaret för Lundgren-Anderssonska tobaksfabriken.
 • 1822: Jacob Fredrik Ljunglöf introducerar en ny tillverkningsmetod tillsammans med kemisten Jacob Berzelius, vilket minskar beredningstiden för snuset från sex månader till en vecka.
 • 1822: Ettan Lös lanseras under namnet Ljunglöfs No. 1.
 • 1860: Jacob Fredrik Ljunglöf avlider och hans son Knut Ljunglöf tar över företaget.
 • 1915: AB Svenska Tobaksmonopolet tar över fabriken och produktionen av Ettan snus införlivas i det statliga monopolet.
 • 1920: Knut Ljunglöf, känd som “Snuskungen”, avlider. Under hans ledning växte företaget till Europas största producent av rökfri tobak.
 • 1961: Tobaksmonopolet upphävs och produktionen av Ettan flyttas till Svenska Tobaks AB.
 • 1970: Regeringsrätten (nuvarande Högsta förvaltningsdomstolen) finner att varumärket Ljunglöfs Ettan är skyddat genom inarbetning, trots att namnet Ljunglöfs inte använts sedan tobaksmonopolets införande.
 • 1990: Swedish Match lanserar Ettan Original Portion, en portionssnusvariant av det klassiska Ettan lössnus.
 • 1992: Swedish Match tar över snusverksamheten och därmed produktionen av Ettan snus.
 • 2006: Swedish Match lanserar Ettan Vit Portion, en torrare variant av portionssnuset.
 • 2022: Ettan firar sitt 200-årsjubileum och markerar två sekel av obruten produktion och popularitet. Philip Morris International Inc. köper Swedish Match och därmed även Ettan snus.

Ettan – snussmaker

Ettan är ett av Sveriges mest klassiska snusmärken, känt både för sin ålder och sin unika smak – en robust och karaktäristiska tobakssmak. Ettan har bevarat det ursprungliga receptet sedan 1822. Ettan finns idag i tre olika utföranden som delar samma distinkta smak med vissa nyansskillnader.

Ettan Lös är den mest traditionella formen av snus från Ettan, och det är här den ursprungliga smaken är som tydligast – en kraftig tobakssmak med inslag av rökighet, mörk choklad och malt. Ettan Portion är en modernare tolkning med en distinkt tobakssmak och tydliga rökiga toner och noter av tjära och malt.

Ettan Vit, som är den senaste iterationen av detta klassiska snus har en balanserad smak med den karakteristiska tobakssmaken, kompletterad med rökiga toner och nyanser av malt och tjära.

Snus med mixade smaker

Alla Ettans smaker

 • Ettan Lössnus (tobakssmak och lätt rökighet)
 • Ettan Portion (tydlig tobakssmak med rökiga inslag och toner av tjära.)
 • Ettan Vit (tobak, rökiga toner och noter av malt och tjära.)

Ettan – nikotinstyrka

Till skillnad från andra snusmärken finns Ettan i olika varianter med enhetlig nikotinstyrka. Det är med andra ord inte bara smaken som är en konstant hos detta klassiska snusvarumärke. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1822, har Ettan behållit en konsekvent styrka, normalstarkt snus.

Ettan Lös, den ursprungliga varianten av snuset, har en nikotinhalt på 0,75%. Eftersom lössnus låter användaren forma prillorna själv, varierar mängden nikotin per prilla beroende på dess storlek. Ettan Portion innehåller 8 mg nikotin per prilla. Original Portion ger likt lössnuset en snabb och jämn release av nikotin, tack vare den fuktiga ytan på prillorna.

Ettan White Portion har ett något lägre nikotininnehåll på 7,7 mg per prilla. Den torrare ytan gör att nikotinet frigörs långsammare jämfört med de två andra varianterna av Ettan. Samtliga tre varianter av Ettan delar en normal nikotinstyrka, men skillnaderna i fukthalt och “release” skapar unika upplevelser för användarna. Ettan finns inte som nikotinfritt, milt, starkt eller extra starkt snus.

vitt snus eller snus som inte finns med mild styrka under 6 mg nikotin per prilla. finns som snus eller vitt snus med normal styrka. finns ej som starkt snus. finns ej som extra starkt snus eller vitt snus

Ettan nikotinstyrkor (milligram nikotin per prilla)

 • Ettan Lössnus: beror på storleken på prillan
 • Ettan White Portion: 7,7 (normalstarkt snus)
 • Ettan Portion: 8,0 (normalstarkt snus)

Ettan snus – format och storlekar

Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1822, har Ettan utvecklat sitt sortiment i takt med tiden till att idag inkludera lössnus, klassiskt portionssnus och white portionssnus. Varje format har sina unika egenskaper vad gäller storlek, fukthalt och känsla.

Ett dosa Ettan Lös innehåller 42 gram snus. Malningsgraden är medelgrov, vilket är den traditionella grovleken för lössnus. Den höga fukthalten på 58% bidrar till snusets egenskaper. En prilla Ettan Original Portion väger 1 gram. Prillorna har en fuktig yta med en fukthalt på 51%, vilket ger en snabb frisättning av både smak och nikotin. Denna variant kallas ibland brunsnus då prillan har en brun färg.

Ettan Vit Portion har en prilla som väger något mindre, 0,9 gram. Prillorna hos denna tolkning av Ettan har en torrare yta, vilket ger en långsammare release. Ettan finns inte som minisnus, superslim eller som slim portion.

finns ej i formatet minisnus. Finns ej som superslim snus. Finns ej som slim portion. Finns som large original snus


Historien bakom Ettan snus och varumärket Ettan

Ettan är en av Sveriges mest igenkända och traditionsrika snusmärken med en historia som sträcker sig över två århundraden. Grundat 1822 av Jacob Fredrik Ljunglöf, har Ettan blivit synonymt med svensk snuskultur och en symbol för Sverige. Ljunglöfs innovativa tillverkningsmetoder och strävan efter perfektion lade grunden för vad som skulle bli ett av världens mest kända och äldsta varumärken.

Jacob Fredrik Ljunglöf tog över Lundgren-Anderssons tobaksfabrik 1821 och började snart utveckla sitt eget snusrecept. Hans mål var att skapa ett snus av högsta kvalitet, och genom att kombinera tobak, vatten och salt, samt pastörisera tobaken i stället för att fermentera den, lyckades han skapa en produkt som snabbt blev populär. Ljunglöf döpte sitt snus till Ljunglöfs No. 1, vilket i folkmun snart blev känt som “Ettan”, en referens till att det var fabrikens finaste snus.

Ettans framgångar fortsatte under ledning av Ljunglöfs son, Knut Ljunglöf, som blev känd som “Snuskungen”. Knut var besatt av kvalitet och genomförde dagliga kontroller för att säkerställa att snuset höll högsta standard. Han var så noggrann att han själv testade varje sats snus genom att ta luktprov för att avgöra dess fuktighetsgrad och kvalitet. Om snuset inte uppfyllde hans stränga krav, kasserades hela batchen. Under Knuts ledning växte företaget till Europas största producent av rökfri tobak.

1915 infördes ett tobaksmonopol i Sverige för att finansiera landets försvar och den första folkpensionsreformen. Monopolet innebar att alla svenska tobaksindustrier införlivades i det nybildade AB Svenska Tobaksmonopolet. Trots detta fortsatte Ettan att vara ett av Sveriges mest populära snusmärken. När monopolet upphävdes 1961, övergick produktionen till Svenska Tobaks AB, och 1992 tog Swedish Match över snusverksamheten och därmed också Ettan.

Under 1990-talet och in i 2000-talet har Ettan fortsatt att utvecklas. 1990 lanserades Ettan Original Portion, en modern tolkning av det klassiska lössnuset, förpackat i färdiga. Sexton år senare, 2006, introducerades Ettan Vit Portion.. Trots dessa innovationer har Ettan behållit sitt ursprungliga recept och sin karakteristiska smak av mörk tobak med inslag av rökighet, malt och mörk choklad.

2022 firade Ettan sitt 200-årsjubileum, ett bevis på varumärkets betydelse inom svensk snuskultur. Idag är Ettan en del av Swedish Match, som fortsätter att tillverka och distribuera snuset både i Sverige och internationellt. Med sitt fokus på kvalitet och tradition har Ettan inte bara överlevt förändringar i industrin, utan också anpassat sig till moderna preferenser utan att kompromissa med sin klassiska karaktär.


Köp Ettan online

På Snuset.se kan du köpa alla tre varianter av Ettan: lössnus, portionssnus, white portion. Köp antingen enstaka dosor eller en stock.
Välj sedan om du vill få ditt snus levererat till din dörr, en box eller till ett utlämningsställe nära dig. OBS! På Snuset.se har vi ålderskontroll från kassa till kund.


Ettan – frågor och svar om snuset

Fråga: Vad är Ettan snus?
Svar: Ettan är ett av Sveriges äldsta snusmärken, lanserat 1822 av Jacob Fredrik Ljunglöf.

Fråga: Vilka varianter av Ettan snus finns det?
Svar: Det finns tre varianter av Ettan snus: Ettan Lös, Ettan Portion och Ettan Vit.

Fråga: Hur mycket nikotin innehåller Ettan?
Svar: Ettan Lös har en nikotinhalt på 0,75%, vilket varierar beroende på prillans storlek. Ettan Original Portion innehåller 8 mg nikotin per prilla, och Ettan White Portion innehåller 7,7 mg nikotin per prilla.

Fråga: Hur många prillor finns det i en dosa Ettan portion?
Svar: En dosa Ettan Original Portion och Ettan White Portion innehåller 24 prillor.

Fråga: När lanserades Ettan Original Portion och Ettan White Portion?
Svar: Ettan Original Portion lanserades 1990, medan Ettan White Portion lanserades 2006.

Fråga: Vem grundade Ettan snus och när?
Svar: Ettan snus grundades av Jacob Fredrik Ljunglöf 1822.

Fråga: Vad är den historiska förklaringen av namnet “Ettan”?
Svar: Namnet “Ettan” kommer från det ursprungliga namnet Ljunglöfs No. 1, vilket indikerade att det var fabrikens finaste snus. I folkmun blev namnet snabbt “Ettan”.

Fråga: Vilket företag tillverkar Ettan snus idag?
Svar: Idag tillverkas Ettan snus av Swedish Match, som 2022 blev en del av Philip Morris International Inc.

Fråga: Har man ändrat receptet till Ettan snus sedan starten?
Svar: Nej, receptet för Ettan snus har bevarats oförändrat sedan 1822, vilket bidrar till dess klassiska och autentiska smak.

Fråga: Vilka är de huvudsakliga ingredienserna i Ettan snus?
Svar: De huvudsakliga ingredienserna i Ettan snus är tobak, vatten, salt, och aromer.

Fråga: Hur har Ettan snus firat sina jubileum?
Svar: Ettan har firat sina jubileum med speciella förpackningar och kampanjer. Senast 2022 firades 200-årsjubileet med en begränsad jubileumsdesign på dosorna.

Fråga: Vad är bakgrunden till namnet “Snuskungen”?
Svar: Namnet “Snuskungen” refererar till Knut Ljunglöf, son till grundaren Jacob Fredrik Ljunglöf. Knut var känd för sin besatthet av kvalitet och sina dagliga kontroller av snusets fuktighet och smak. Hans strikta kvalitetskontroll bidrog till att etablera Ettan som ett av de bästa snusmärkena i Europa.

Fråga: Varför är Ettan snus känt som det första moderna snuset?
Svar: Ettan anses vara det första moderna snuset eftersom Jacob Fredrik Ljunglöf och kemisten Jacob Berzelius utvecklade en ny metod för att tillverka snus. De ersatte den traditionella fermenteringsprocessen med pastörisering, vilket både förbättrade smaken och förkortade produktionstiden från flera månader till en vecka.

Fråga: Vilken betydelse har AB Svenska Tobaksmonopolet haft för Ettan snus?
Svar: AB Svenska Tobaksmonopolet skapades 1915 och införlivade hela den svenska tobaksindustrin, inklusive produktionen av Ettan snus. Monopolet upprätthölls fram till 1961, när produktionen av Ettan övergick till Svenska Tobaks AB.

Fråga: Hur har varumärket Ettan utvecklats under Swedish Matchs ägarskap?
Svar: Under Swedish Matchs ägarskap har Ettan utvidgats med nya varianter som Ettan Original Portion 1990 och Ettan White Portion 2006. Företaget har också bevarat den traditionella smaken och kvaliteten.

Fråga: Hur mycket väger en prilla Ettan Original Portion?
Svar: En prilla Ettan Original Portion väger 1 gram.

Fråga: Hur mycket väger en prilla Ettan White Portion?
Svar: En prilla Ettan White Portion väger 0,9 gram.

Fråga: Hur mycket väger en dosa Ettan Lös?
Svar: En dosa Ettan Lös väger 42 gram.

Fråga: Vad är skillnaden mellan fermentering och pastörisering av tobak i snustillverkning?
Svar: Fermentering innebär att tobaken lagras vid förhöjda temperaturer i flera månader, medan pastörisering är en snabbare process där tobaken värms upp för att döda bakterier. Pastörisering, som används i tillverkningen av Ettan, förbättrar smak och minskar produktionstiden till en vecka.

Fråga: Hur har Ettan snus påverkat svensk snuskultur?
Svar: Ettan snus har haft en stor påverkan på svensk snuskultur genom att sätta standarden för kvalitet och smak sedan 1822. Dess långvariga popularitet och oförändrade recept har gjort det till en symbol för tradition och autenticitet inom snusvärlden.