En av Snuskurirens viktigaste uppgifter är att informera Sveriges snusare om idéer, händelser och beslut som påverkar det svenska snuset. Regeringens utredning “SOU 2024:23 En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas” har skapat oro bland både snusare, butiker och tillverkare i snusbranschen.
Snuset.se har uttryckt allvarliga bekymmer över flera av de föreslagna regleringarna som skulle kunna få långtgående konsekvenser för snusarnas valmöjligheter. Här kommer Snusets syn på förslagen:
Förslag om nikotingräns på 12 mg per gram: ett hot mot mångfalden
En av de mest kontroversiella delarna av förslaget är att införa en maximal nikotinhalt på 12 mg per gram för både traditionellt snus och tobaksfritt vitt snus. En sådan gräns skulle inte bara begränsa utbudet av produkter utan även påverka kundernas möjlighet att välja produkter som matchar deras preferenser för nikotinstyrka.
Hur många produkter påverkas?
Av de totalt 684 produkter som finns inom kategorierna “Vitt snus” och “Snus” på Snuset.se, skulle 367 produkter (54%!) förbjudas om förslaget om en nikotingräns på 12 mg per gram träder i kraft. Detta innebär att över hälften av det nuvarande sortimentet skulle kunna försvinna från marknaden, vilket kraftigt begränsar snusarnas valmöjligheter.
För många användare är möjligheten att välja mellan olika styrkor och typer av snus en viktig del av deras dagliga rutin. Om förslaget går igenom, riskerar en stor del av sortiment att försvinna från hyllorna. Här är några exempel på populära produkter som hotas:
Om dessa produkter försvinner, skulle kunderna gå miste om både den specifika nikotinstyrkan och de unika smaker som dessa varumärken erbjuder.
Nya och klassiska snusvarumärken som Velo, Smålands Brukssnus, Kapten, Skruf, Xqs, Loop, Zyn, Catch, Knox, General, Lundgrens, Grov, Kronan, One, Granit, Kaliber, Xr och LD skulle behöva plocka bort snus.
Konsekvenserna för konsumenterna: Vad går de miste om?
Kunderna hos Snuset.se har idag tillgång till över 690 olika sorter av både svenskt snus och tobaksfritt vitt snus. Med det nya förslaget riskerar flera av dessa produkter att försvinna, inte bara från Snuset.se utan från alla butikshyllor i hela landet. Det gäller också online.
För de som föredrar små, diskreta prillor (som minisnus) blir situationen ännu mer problematisk, eftersom dessa produkter ofta har en högre nikotinkoncentration per gram men en mindre mängd nikotin per prilla.
Avsaknad av skadereducering: en missad möjlighet
Det är inte ofta vi i Snuskuriren pratar om skademinimering men vi känner att det läge att göra just detta mot bakgrund av vad förslaget innehåller, eller rättare sagt INTE innehåller.
Det är inte bara förslaget om nikotingräns som skapar oro. Snuset.se är också starkt kritiska till att utredningen inte tar upp skadereducering som en central del av ANDTS-strategin. Genom att ignorera de mindre riskfyllda alternativen misslyckas strategin med att ge konsumenterna de verktyg de behöver för att göra hälsosammare val.
Snuset.se hoppas att synpunkterna tas i beaktande när lagstiftningen slutligen utformas. Målet bör vara att hitta en balans mellan att skydda folkhälsan och att upprätthålla ett brett utbud av produkter som möter konsumenternas olika behov och preferenser.
Medan förslagen om langningsförbud och minimalt antal portioner per förpackning är steg i rätt riktning, krävs mer noggranna överväganden när det gäller reglering av nikotinhalten och inkludering av skadereducering. Om inte, riskerar vi att många snusälskare går miste om sina favoriter, och marknaden tappar sin mångfald och dynamik.
Och så saknar vi som alltid ålderskontrollen
Utredningen brister allvarligt i att inte inkludera förslag om ålderskontroll vid köp och leverans av snus, vitt snus och liknande produkter. I ett digitaliserat samhälle är det avgörande att förhindra att minderåriga får tillgång till dessa produkter genom e-handel eller leveranstjänster.
Lika viktigt är det att kvalitetssäkra den ålderskontroll som ska utföras i fysiska butiker. Vi rekommenderar därför att E-legitimering införs som standard för åldersverifiering vid alla köp, och att denna kontroll även omfattar leveransledet.
Så kan du påverka regeringens beslut och rädda ditt snus
- Skriv ett remissvar
Lämna synpunkter direkt till regeringen som representant för ett företag, en organisation eller som privatperson. Här hittar du information om hur du gör. - Kontakta en politiker
Skriv till dina lokala riksdagsledamöter och uttryck din oro. Delta i politiska möten och debatter om möjligt. - Delta i opinionsbildning
Starta eller delta i kampanjer, skriv insändare eller debattartiklar, och använd sociala medier för att sätta press på beslutsfattare. - Engagera dig i en intresseorganisation
Gå med i eller stöd en organisation som arbetar för att påverka lagstiftningen i en riktning som stämmer med dina åsikter.
Calle
reporter snuskuriren
Kommer det svenska snuset överleva denna decimering? Hör av dig!